lauantai 27. joulukuuta 2014

Karjalanpiirakat


Joulun aikaan on tullut useampaan otteeseen keiteltyä riisipuuroa. Riisipuuron teemme aina punaiseen maitoon, jolloin siitä saa ihanan mehevän ja sopivan rasvaisen. Välillä puuroa jää hieman yli ja vaikka se onkin hyvää vielä seuraavana päivänä, voi puuroa hyödyntää myös muilla tavoin: vaikka perinteisiin karjalanpiirakoihin.

Varsinkin meillä nuorilla on usein se mielikuva, että karjanlanpiirakoita on hirmu vaikea valmistaa. Ja mielestäni turhaan saarnataan oikeanlaisesta rypytyksestä ja perinteisestä valmistustavasta. Loppujen lopuksi karjalanpiirakat on todella helppo ja nopea tehdä, jos puuro on jo valmiina. Jos piirakoiden ulkonäön suhteen ei ole niin tiukkapipoinen, niin väitän että jokainen osaa nämä valmistaa.

Useimmiten etsin reseptejä netistä, mutta ihan perusohjeissa olen turvautunut yläasteen vanhaan kotitalouskirjaani. Ohjeet ovat hyvin simppeleitä ja kirja onkin saanut osansa ruoka- ja taikinaroiskeista, niin usein sitä on käytetty. Karjanlanpiirakoidenkin kohdalla kirjan yksinkertainen kuvallinen ohje ei pettänyt.


Puuron keitimme seuraavan ohjeen mukaan ja siitä olimme jo syöneet kaksi annosta, joten ehkä hieman yli puolet tästä riitti kuuteentoista piirakkaan. Piirakat valmistimme seuraavana päivänä kylmästä ja hieman jähmettyneemmästä puurosta.


Riisipuuro:


2 dl vettä
2 rkl voita
2 dl puuroriisiä
1 l (punaista) maitoa
ripaus suolaa

Kuumenna kattilasssa vesi ja voi kiehuvaksi. Lisää joukkoon puuroriisi ja anna nesteen imeytyä. Kaada sekaan maito ja hauduta puuro hiljalleen kypsäksi. Sekoita puuroa aluksi hyvin ja muutaman kerran kypsymisen aikana. Puuro kypsyy noin 45 minuutissa. Mausta lopuksi puuro suolalla.


Karjalanpiirakat:


1 dl kylmää vettä
1,5 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl öljyä

riisipuuroa

vettä
reilusti voita


Valmista kuoritaikina sekoittamalla kylmään veteen jauhot, suola ja öljy. Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palat palloiksi, litistä kakkaroiksi ja peitä kulholla tai muovilla. Ajele kakkarat piirakkapulikalla (kaulinkin käy) ohuiksi, halkaisijaltaan noin 15 cm:n levyiksi. Ripottele runsaasti jauhoja levyjen väliin, jos säilytät niitä päällekkäin. Harjaa jauhot pois ennen täyttämistä. Säilytä piirakat kulhon tai muovin alla, jotta ne eivät kuivuisi.

Levitä riisipuuroa jokaisen piirakkalevyn keskelle, ei ihan reunaan asti. Taita reunat täytteen päälle ja rypytä aivan reunasta etusormilla. Paista piirakoita 250 asteisessa uuniisa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat väriä. Kasta valmiit piirakat kattilassa kuumassa voi-vesiseoksessa. Tarjoile piirakat munavoin kera.

1 kommentti:

  1. Meilläkin leipaistiin puuronjämistä piirakat tapaninpäivän aamuna. Yllätyin taas miten nopeasti oikeasti piirakat pyöräyttää, kunhan määrä on maltillinen.

    VastaaPoista

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)