sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Mausteiset ja hedelmäiset joulumakkarat



Viime juhannuksena kokeilimme ensimmäisen kerran makkaroiden tekoa (lammasmakkara ja possumakkara), ja makkaroista tuli ihan super hyviä. Tänä vuonna oli siis joulpöytäänkin saatava herkullisia itsetehtyjä makkaroita. Joulusiin makkaroihin halusimme paljon jouluisia mausteita, kuten neilikkaa, muskottipähkinää, inkivääriä, korianteria, kanelia, valkopippuria ja maustepippuria. Mausteiden lisäksi makkararoihin laitettiin kuivattuja hedelmiä tuomaan makeutta.

Ohjeesta tulee makkaroita todella paljon, noin 30. Jos haluat pienemmän satsin niin muuta ohjeen määriä samassa suhteessa. Toisaalta samalla vaivalla kannattaa mieluummin tehdä iso määrä ja pakastaa loput. Mekin teimme makkarat jo nyt valmiiksi ja laitoimme pakkaseen. Sieltä on sitten helppo jouluna ottaa sopiva määrä makkaroita kerralla käyttöön.

Ohje:


sian suolta
n. 3,2 kg luutonta ja nahatonta rasvaista possua (kylkeä, etuselkää, lapaa, kasleria)
63 g suolaa
2 sipulia
2 dl sherryä
4 tl jauhettua neilikkaa
4 tl jauhettua muskottipähkinää
4 tl jauhettua inkivääriä
3 tl jauhettua korianteria
2 tl jauhettua kanelia
2 tl maustepippuria
2 tl valkopippuria
1 dl korintteja (pieniä rusinoita)
1 dl kuivattuja aprikooseja
1 dl kuivattuja viikunoita


Laita suoli likoamaan kylmään veteen.

Paloittele lihat ja aja ne lihamyllyn läpi keskikarkealla terällä. Mausta jauhettu liha suolalla ja laita jääkaappiin lepäämään. Tällä välin heinonna sipulit ja kuullota niitä pannulla öljyssä. Lisää joukkoon sherryä ja hauduta hetki. Paloittele kuivatut hedelmät pieniksi kuutioiksi. Kun liha on maustunut tunnin pari, sekoita joukkoon mausteet ja jäähtynyt sipuli. Paista sitten massasta pieni koepala pannulla, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Laita makkaramassa taas hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Öljyä makkarasuppilo kevyesti ja pujota märkä suoli siihen. Sitten massaa voi alkaa syöttää koneen läpi kaverin samalla ohjaillessa massaa suoleen. Älä tee makkaroista liian paksuja etteivät ne halkea, mutta kuitenkin riittävän paksuja ettei ilmaa jää liikaa. Kun makkarapötkö(t) on valmiita, pistele niihin reikiä pienellä desinfioidulla neulalla ja pyörittele sopivan mittaisiksi makkaraoiksi. Voit säilyttää makkarat pötkössä ja leikata ne vasta juuri ennen kypsentämistä.

Grillaa valmiita makkaroita noin 7 minuuttia per puoli keskilämmöllä. Voit myös kypsentää makkarat pannulla tai uunnissa, tai höyryttää ne ennen grillausta. Raakamakkarat säilyvät hyvänä vain pari päivää, joten kannattaa pakastaa ylimääräiset makkarat.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)