Ankan kanssa täydellisen makuparin luo makea appelsiini. Siksi valmistimme lisukkeeksi todella helpon appelsiini-punaviinikastikkeen. Tähän saatiin hyvin käytettyä jääkaapissa ollut punaviinitilkka. Hyvään kastikkeeseen tarvitaan yleensä Demi glace -kastikepohja tai itsekeitetty liemi. Mutta nyt teimme kastikken yksinkertaisella tyylillä ja tuli todella maukasta. Maun kruunasi vielä ankan haudutusliemi, jossa oli tuota herkullista ankanrasvaa, ankasta valunutta mehukasta lientä sekä kasvislientä. Kastike on ihanan täyteläinen ja makea ankan kanssa.
Lisukkeeksi vielä helpot uunijuurekset, joihin voi käyttää mitä vain juureksia mitä kotoa tai kaupasta löytyy. Meillä oli rosamunda-perunoita, porkkanoita, sipulia ja kokonaisia valkosipulin kynsiä. Rakastan noita uunissa pehmenneitä valkosipulin kynsiä, joissa on niin makea ja pehmeä maku. Juureksiin makua antoivat hunaja ja timjami, sekä tietysti suola ja pippuri. Tietenkin mitä vaan yrttejä tai mausteita voi käyttää.
Ohje (kahdelle):
2 ankankoipea (pakaste)
suolaa
pippuria
2,5 dl kasvislientä
2 dl punaviiniä
1 appelsiini
1/2 lihaliemikuutio
1/2 dl vettä
2 rkl ruokokidesokeria
ankan haudutuslientä
n. 2 rkl maizena suurustetta
perunoita
porkkanoita
sipulia
valkosipulin kynsiä
(myös esimerkiksi selleriä, palsternakkaa tai punajuuria)
öljyä
mausteita
Siirrä koivet uunivuokaan tai voit myös jättää ne paistinpannulle, jos se on uunin kestävä. Mausta molemmat puolet suolalla ja mustapippurilla. Kaada uunivuokaan myös kaikki rasva pannulta sekä lisää kasvisliemi. Peitä foliolla ja paista 170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Ja jos on aikaa niin ei haittaa vaikka koivet olisivat kauemminkin uunissa, lihasta tulee vielä mureampaa.
Kun ankankoivet ovat valmiita, kaadaa uunivuoasta hieman lientä kastikkeen joukkoon. Keitä vielä hetki ja tarkista maku. Lopuksi suurusta kastike maizenalla. Sekoita maizena suuruste esimerkiksi lasissa pieneen määrään vettä ja kaada seos ohuena nauhana kastikkeen joukkoon samalla sekoittaen. Lisää vain sen verran kunnes kastike on sopivan paksuista. Kiehauta hetki ja kastike on valmis.
Ota koivet pois uunista ja anna vetäytyä vielä folion alla. Kuumenna uuni 225 asteeseen juureksia varten. Kuori tai pese kasvikset. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Laita ne uunipellille tai uunivuokaan. Lisää joukkoon öljyä, suolaa, pippuria, juoksevaa hunajaa ja timjamia. Voit myös käyttää muitakin mausteita. Sekoittele kunnolla jotta mausteet tarttuvat kaikkiin kasviksiin. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes juurekset kypsyvät.
Kiitos vinkeistä. Pitkään pohdin miten tehdä ja hyvää tuli.
VastaaPoista