lauantai 11. marraskuuta 2017

Halloweenin hurjat herkut



Halloween oli ja meni jo, mutta halusin silti blogissa jakaa ohjeita halloweenjuhlien tarjoiluihin. Järjestimme halloweenjuhlat ystävillimme pyhäinpäivänä ja tarjolla oli hurjia herkkuja. Näistä voi ottaa vinkkejä sitten ensi vuoden halloweeniksi. Tai esimerkiksi kurpitsasalaattia tai -kakkua voi tehdä muuten vain näin syksyllä.


Alkujuomaksi tarjoiltiin "verta" eli sangriaa. Saat helpon sangrian kun sekoitat samassa suhteessa punaviiniä ja sitruunalimpparia ja puristat mukaan appelsiininmehua. Juomakäyttöön tarkoitetut "veripussit" tilasimme Aliexpressistä.


Kurpitsakakku ("Pieces of graveyard")


Kurpitsakakku on tehty vanhan tutun porkkanakakun tyylin, mutta porkkanaraasteen tilalla on paahdettua kurpitsasosetta. Todella hyvä kakku, joka sopii mainiosti syksyn juhliin. Halloweenin sopivan kakun saa värjäämällä kuorrutteen vihreäksi ja tekemällä lakritsinauhasta päälle ristit koristeeksi. Ohjeesta tulee pellillinen litteää kakkua/piirakkaa, mutta voit valmistaa tämän myös kakkuvuoassa jolloin kakusta tulee korkeampi. Kannattaa huomioida, että kakku jää todella meheväksi ja kosteaksi sisältä vaikka olisikin kypsä.

Ohje:

n. 1,5 myskikurpitsaa (valmista sosetta n. 10dl)
4  munaa
1.5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl kanelia
0,5 tl inkivääriä
0,5 tl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
200 g voisulaa

200-300 g mautamatonta tuorejuustoa
50 g pehmeää voita
4 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
raastettua sitruunan kuorta ja sitruunan mehua
(vihreää elintarvikeväriä)


Puolita kurpitsat ja poista siemenet (ja säästä ne esimerkiksi kurpitsasalaattia varten). Öljyä kurpitsoiden pinta kevyesti ja paahda niitä 220 asteisessa uunissa kunnes ne ovat pehmeitä. Koverra sisus irti ja soseuta se.

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää munavaahtoon. Sekoita joukkoon voisula. Lisää lopuksi kurpitsasose ja sekoita hyvin. Kaada taikina uunipellille ja kypsennä 175 asteisessa uunissa noin tunti.

Anna kakun jäähtyä hyvin ja valmista sitten kuorrute. Vatkaa tuorejuusto ja pehmeä voi sekaisin. Vatkaa joukkoon myös sokerit. Mausta lopuksi sitruunalla ja värjää halutessasi vihreäksi. Levitä kuorrute kakun päälle.

Kurpitsasalaatti ("Poisonous pumpkinsalad")


Kurpitsasalaatissa yhdistyy herkullinen paahdettu myskikurpitsa, paahdetut kurpitsansiemet, makeat kuivatut karpalot ja valinnainen sekoitus salaattia (esim. frisee, jääsalaatti, rucola, babypinaatti). Salaatin voit viimeistellä nopealla ja herkullisella vinaigretella sekoittamalla dijon-sinappia, sitruunamehua, sokeria, suolaa ja öljyä. Ainesten tarkkoja määriä ei ohjeessa ole vaan voit käyttää aineita haluamassasi suhteessa.

Ohje:


myskikurpitsaa
öljyä
suolaa
salaattisekoitusta
kuivattuja karpaloita

Kuori kurpitsa ja poista siemenet. Ota siemenet talteen ja puhdista ne muusta kurpitsan rihmastosta. Tarvittaessa huuhtele ja kuivaa siemenet. Sekoita niiden joukkoon öljyä ja hieman suolaa. Levitä ne uunipellille ja paahda 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat paahtuneet rapeaksi. Kuutioi kurpitsa ja mausta kuutiot öljyllä ja suolalla. Paahda niitäkin 225 asteisessa uunissa noin 20 minuttiia, kunnes ne kypsyvät.

Sekoita kulhossa yhteen haluamasi salaattisekoitus, jäähtyneet kurpitsakuutiot, karpalot ja kurpitsansiemenet. Ripottele pinnalle vielä koristeeksi siemeniä ja karpaloita.


Nachot, quacamole ja salsa ("Pumpkin vomit and blood & ogre nails")


Ihan perus nachoista, quacamolesta ja salsasta saa hienon halloweeniin sopivan herkun tarjoilemalla sen kurpitsan "sisästä". Annos sopii hienosti koristamaan tarjoilupöytää. 

Tarvitset vain tavallisen oranssin pyöreän kurpitsan. Leikkaa siitä "hattu" pois ja koverra sisältä siemenet ja rihmastot pois. Kannattaa ottaa sopivan kokoinen lasikulho ja sovittaa sitä kurpitsan sisään. Kurpitsasta koverretaan niin paljon pois, että kulho mahtuu juuri ja juuri asettumaan sen sisään. Tähän kulhoon saat sitten salsaan laitettua tarjolle. Kurpitsan alaosaan koverretaan aukoksi suu, johon saa quacamolen aseteltua. Silmät piirsin vain tussilla, mutta voit yrittää nekin kovertaa (varo vain ettei kurpitsa halkea, sillä kulho aiheuttaa siihen vähän painetta). 

Päällystin leikkuulaudan foliolla ja laitoin kurpitsan sen päälle tarjolle. Quacamole annostellaan suusta eteenpäin vanaksi ja salsa päässä olevaan kulhoon. Nachot voit levitellä annoksen vierelle tai laittaa ne erilliseen kulhoon tarjolle.


Tässä vielä ohjeeni quacamoleen:


kypsää avocadoa
punasipulia
punaista chiliä
tomaattia
limeä
suolaa
mustapippuria

Hienonna punasipuli ja chili pieneksi. Poista tomaatista vetinen sisus ja paloittele "liha" pieniksi kuutioiksi. Paloittele avocado kuutioiksi ja laita ne kulhoon. Lisää joukkoon limen mehua ja muussaa sitten avocadot haarukalla muussiksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla, sekä lisää joukkoon sipulit, chilit ja tomaatit. Sekoita hyvin ja tarkista maku.

Hodarit ("Human fingers")


Hodareita varten riittää että hankit valmiita nakkeja ja hodarisämpylöitä. Jos haluat nakeista enemmän sormien näköisiä koverra niistä pieni pala pois toisesta kärjestä, jotta kolo näyttää kynneltä. Lämmitä sitten nakkeja uunissa ja lisää lopuksi myös sämpylät lämpenemään. Täytä sämpylät nakeilla ja aseta tarjolle ketsupin ("vampire blood") ja sinapin ("zombie spit") kanssa. Super helppoa ja nämä olivat juhliemme ehdoton suosikki.

Suklaakuorrutetut kaneliässät ("Spider cookies")


Käytin näihin kaneliässiä, mutta voit toki käyttää mitä vain pyöreitä tai soikeita keksejä. Keksien lisäksi tarvitset haluamaasi suklaata, sekä lakritsinauhaa. Lakritisinauhaksi käy musta snöre naru tai kuten itse käytin lakumatto, josta revitään irti ohuita suikaleita. Hämyreitä varten sulata suklaa ja kasta siihen keksien pääliosa. Paina sitten suklaaseen kiinni kahdeksan narun pätkää jaloiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)