Sima valmistuu vajaassa viikossa. Jos siis vielä itse haluaa tehdä vapuksi simaa, veikkaisin että vielä kerkeää jos heti tänään aloittaa. Itse laitoin simani tekeytymään jo eilen ja nyt olisi aika pullottaa se. Kuvakaan ei siis valitettavasti ole nyt valmiista simasta. Myöskään valmista makua en osaa vielä arvioida, mutta ainakin pullotusvaiheessa hieman maisteltuani, maistui sima oikein herkulliselle.
Inkivääri-lime-sima (6 litraa):
n. 300 g fariinisokeria
n. 420 g tavallista valkoista sokeria
pala inkivääriä (n. 20g kuorittuna)
1 sitruuna
3-4 limeä
6 l vettä
hieman hernettä isompi pala tuorehiivaa
hieman sokeria ja rusinoita pullotusvaiheessa
Kuori ja paloittele inkivääri pieniksi paloiksi. Leikkaa kuorimaveitsellä sitruunasta ja parista limestä ohuelti kuorisuikaleita irti. Mittaa puhtaaseen ämpäriin (tai muuhun isoon astiaan) sokerit. Valkoisen tai tumman sokerin suhteita voi muuttaa, kunhan kokonaismäärä on noin 700-750 g. Lisää ämpäriin myös inkivääripalat. Kaada joukkoon pari litraa kiehuvaa vettä ja sekoita huolellisesti, jotta sokeri liukenee. Lisää sitten joukkoon kylmää vettä niin, että kokonais vesimäärä on 6 litraa. Laita sekaan sitruunan ja limen kuoret, sekä purista joukkoon niiden mehut. Ota pieneen kuppiin hieman simaa ja sekoita siihen huolellisesti pieni nokare hiivaa. Kaada sitten tämä liuotettu hiivaseos takaisin siman joukkoon ja sekoita huolellisesti.
Anna siman tekeytyä huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Seuraavana päivänä pullota sima puhtaisiin pulloin ja lisää pulloihin 1 tl sokeria sekä hieman rusinoita. Siirrä pullot viileään ja anna siman tekytyä vajaan viikon ajan. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)