tiistai 19. huhtikuuta 2016

Mehupaasto kokemukseni

Kolmatta päivää vietetään mehupaaston loppumisen jälkeen ja nyt olisi aika kertoa ajatuksiani paastosta.

Kuuden päivän paastoni sujui yllättävän helposti. Olin pelännyt paljon pahempia paasto-oireita, mutta toisaalta olin odottanut myös suurempaa hyvän olon tunnetta. Paaston aikainen olotilani oli kuitenkin melko tasainen ja neutraali. Ensimmäisenä päivänä vaivasi kova nälkä ja vatsa kurni koko ajan. Seuraavina päivinä en niin kovia nälän tunteita huomannut. Ruoka oli kyllä mielessä aivan koko ajan ja jatkuvasti teki mieli syödä jotain kiinteää.

Minua ei myöskään vaivannut huonovointisuus, päänsärky, palelu tai muut paaston negatiiviset oireet. Vähän oli uupumusta havaittavissa, eli kovin raskaita asioita en jaksanut tehdä. Väsymystä taas ei ilmennyt lainkaan. Olen tottunut välillä nukkumaan pieniä päiväunia, mutta tähän ei ollut tarvetta paaston aikana. Päivisin ei väsyttänyt yhtään, iltaisin väsymys kyllä iski aikaisin ja nukahdin nopeasti. Yöni nukuin sikeästi ja aamulla heräsin ajoissa ja todella virkeänä.

Fyysisesti paasto oli ainakin minulle yllättävän helppo. Mutta henkinen puoli olikin paljon vaikeampi. Minulla on yleensä melko huono itsekuri ruoan ja herkkujen suhteen, joten olen ylpeä itsestäni että pystyin paaston. Ruokavalioni ennen paastoa ei myös ollut niin epäterveellinen, joten varmasti senkin takia paasto sujui melko helposti.

Vaikein osuus paastossa oli viidentenä iltana vietetyt kaverin syntymäpäivät, joissa muut söivät herkkuja ja joivat viiniä. Silloin teki mieli ruokaa ja kaikkia makeita herkkuja. Tuona iltana menin myös nukkumaan aiempaa myöhemmin ja illan aikana en nauttinut mehua ja vettä niin tasaisesti kuin muina päivinä. Kaikkien näiden tuloksena kärsin illalla kotiin päästyäni paasto kiukusta/väsymyksestä ja seuraavana aamunakin oli hieman huono olo. Se kuitenkin tasoittui äkkiä kun jatkoin tasaisesti runsasta nesteiden nauttimista. Tämän seurauksena tajusin, että paaston aikana on todella tärkeää säilyttää tasainen rytmi juomissa sekä sama unirytmi joka päivä.

Vaikka suuria vaikeuksia paastossa ei ollut, en myöskään kokenut suurta paastoeuforiaa. Monet kuvailevat muutaman päivän jälkeen saavuttavansa todella hyvän ja energisen olon, jolloin jaksaisi tehdä vaikka mitä. Tälläistä olotilaa en kuitenkaan itse havainnut.

Loppujen lopuksi paasto oli hyvin erilainen kokemus kuin oletin. Päätin kuitenkin, että kokeilen tätä toistekin.

Paaston jälkeen on todella tärkeä siirtyä varoen normaalin ruoan pariin. Näitä totuttelupäiviä vaaditaan yleensä vähintään kolmasosa paaston kestosta. Totuttelupäivien aikana nautitaan todella pieniä annoksia kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Ensimmäinen aamupalani paaston jälkeen

Ensimmäinen ruokani paaston jälkeen

Itse söin ensimmäisenä päivänä ainoastaan kaurapuuroa maapähkinävoilla ja mustikoilla sekä höyrytettyä porkkanaa ja vihreää parsaa. Olin koko paastoviikon himoinnut kaurapuuroa, joten pakkohan aamu oli sillä aloittaa. Aamupuuroni maistui jopa herkullisemmalta kuin olin osannut odottaa. Myönnettäköön kuitenkin, että tuo puuro ei kuitenkaan ollut aivan ensimmäinen ateriani paaston jälkeen. Viimeisen paastopäivän iltana annoin nimittäin itselleni luvan syödä pari mansikkaa. Söin pieniä paloja jotka pureskelin todella hyvin, joten koostumus ei loppujen lopuksi hirveästi eronnut viikon aikana nauttimistani mehuista.

Paasto onkin hyvä alku terveellisiin elämäntapoihin. Aion jatkossa syödä entistä kasvispainotteisemmin, pitää annoskoot pieninä ja jättää turhat herkut pois.

Nyt kun paastovinkit, kokemukset ja ajatukset on käsitelty voidaan taas jatkossa käsitellä blogissa perinteisimpiä ruoka-aiheita.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)