tiistai 12. huhtikuuta 2016

Mehupaasto



Tällä viikolla ei blogiin ilmesty mitään uusia herkullisia ruokaohjeita, sillä olen tämän viikon mehupaastolla. Sen sijaan päätin kirjoittaa paastokokemuksistani sekä itsetehdyistä kasvis- ja hedelmämehuista.

Ennen kuin kerron omia syitäni mehupaastolle, kerrottakoon lyhyesti mikä on mehupaasto. Useimmiten mehupaasto kestää 5-7 päivää, joiden aikana nautitaan vain nesteitä. Juomat ovat yleensä vettä, kasvis- ja hedelmämehuja sekä yrttiteetä. Paaston tieteellisiä hyötyjä tai haittoja en ala kommentoimaan, enkä myöskään julkaise kaikenkattavia paasto-ohjeita. Kerron enemmänkin omista kokemuksistani. Jos mehupaastosta haluaa lukea lisää, on netti pullollaan erilaisia artikkeleita sekä mielipiteitä asiasta. Ja jos paastolle päättä itse ryhtyä suosittelen lukemaan erittäin hyvin kaikki ohjeet läpi. 

Oma syyni paastolle taitaa olla ennen kaikkea mielenkiinto. Olen lukenut paljon paastoviikon vaikeudesta, mutta silti siitä saatavasta suuresta hyödystä ja hyvästä olosta. Oma kiinnostus ja kokeilunhalu ajoi minut siis aloittamaan mehupaaston. Lisäksi halusin selvittää auttaako paasto vatsakipuihin, turvotukseen ja raskaaseen oloon. Myönnän syöväni liian usein ja liian isoja annoksia, joten paasto olisi hyvä alku ruokavalion keventämiselle. Paaston jälkeen toivon syöväni pienempiä annoksia ja terveellisempiä ruokia. Halusin tietää saako paastosta keholle ja mielelle niin hyvän olon kuin väitetään. Paaston pitäisi myös puhdistaa elimistö kaikenlaisista kuona-aineista.

Nyt on menossa paastoni toinen päivä ja tämä tuntuu kumma kyllä helpommalta kuin eilinen. Yleensä ihmiset kokevat kaksi ensimmäistä päivää pahimmiksi kovan nälän ja paasto-oireiden takia (mm. nälkä, päänsärky, palelu). Kolmannen päivän jälkeen kehon pitäisi siirtyä ketoositilaan, jolloin olon pitäisi helpottaa ja nälkää ei enää tunne. Ensimmäisenä päivänä minua vaivasi koko ajan kova nälkä ja ruoka oli jatkuvasti mielessä. En ollut voinut kuvitellakaan kuinka voi himoita niinkin yksinkertaisia asioita kuin kaurapuuro ja ruisleipä. Eilen ei edes väsyttänyt eikä päiväuniakaan tarvinnut nukkua vaikka olin tähän varautunut. Yöni nukuin myös todella hyvin ja aamulla oli täysin normaali olo, ihan kuin ei olisi puoltatoista vuorokautta ollutkaan syömättä. Saa nähdä kasvaako nälkä ja paheeneko olo iltaa kohden.

Paaston aloitin jo muutamaa päivää ennen keventämällä ruokavaliotani. Söin viikonlopun aikana paljon kasviksia ja hieman kalaa. Vältin kofeeiinia, sokeria, hiilihydraatteja, maitotuotteita ja lihaa. Paaston jälkeen on myös hyvin tärkeää palata pikkuhiljaa takaisin normaaliin ruokavalioon. Muutaman päivän ajan olisi tarkoitus syödä kasvispainotteisesti ja pieniä annoksia, jotta vatsa ehtii tottua kiinteään ruokaan.

Isoissa marketeissa tai luontaistuotekaupoissa myydään valmiita vihannesmehuja. Myynnissä on myös valmiita paastopaketteja, jotka sisältävät tarvittavat mehut sekä ohjeet. Päätin kuitenkin tehdä mehut itse mehulingolla. Itsetehtyjen mehujen aineksina voi käyttää esimerkiksi seuraavia:
 • appelsiinia
 • ananasta
 • omenaa
 • kurkkua
 • varsiselleriä
 • punajuurta
 • porkkanaa
 • greippiä
 • sitruuna/limeä
 • inkivääriä
 • tomaattia
 • baby pinaattia
 • kiiviä
 • minttua/sitruunamelissaa

Olen mehuihini sekoittanut useampaa eri kasvista ja hedelmää. Koitan pitää kasvisten osuuden suurempana kuin hedelmien, jotta ei tulisi nautittua liikaa sokeria. Mehuja nautin 4-5 kertaa päivässä noin 0,8 - 1,2 l yhteensä. Mehujen lisäksi juon aamulla lasillisen detox-juomaa sekä päivällä kupillisen artisokkateetä. Vettä olisi tarkoitus juoda noin 1,5 - 2,5 l päivässä.



Mehut joita olen tähän mennessä valmistanut ovat pitäneet sisällään:
 • baby pinaattia, kurkkua, omenaa, inkivääriä, sitruunaa ja minttua 
 • porkkanaa, varsiselleriä ja appelsiinia 
 • kiiviä, kurkkua, varsiselleriä, omenaa, sitruunaa ja minttua

En ole vielä päättänyt tarkalleen paastoni kestoa (5-7 päivää), vaan katson oloni mukaan milloin lopetan. Kirjoittelen myöhemmin tällä viikolla vielä lisää kokemuksiani ja/tai mehuvinkkejä. Paaston jälkeen kerron sitten lopullisen mielipiteeni tästä viikosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)