sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Paistettua horsmaa - köyhän miehen parsaaSiitä on jo muutamia vuosia aikaa, kun ensimmäisen kerran luin jostain maitohorsmasta ruokana. Silloin jo vähän kiinnostus heräsi, mutta kevät on aina hurahtanut niin vauhdilla ohi, etten ole pääsyt tätä herkkua maistamaan. Muutenkin erilaiset villiyrtit ja luonnon omat ruoaksi kelpaavat kasvit ovat alkaneet kiinnostaa. Nokkosta kokeilinkin jo pari vuotta sitten ja tänä vuonna oli sitten horsman vuoro. Voisi pikkuhiljaa alkaa tutustua enenemmän näihin luonnon herkkuihin, mutta maltilla yksi kasvi ensin opetellen tunnistamaan ja valmistamaan.

Maitohorsmaa on kutsuttu luonnon omaksi parsaksi tai köyhän miehen parsaksi, sillä sen maku on hyvin samankaltainen kuin parsassa. Horsma tulee poimia keväällä kun versot ovat vielä pehmeitä ja pieniä, ja kasvi ei ole alkanut vielä kukkimaan. Horsman voi valmistaa monilla eri tavoilla kuten parsankin ja horsman lehtiä voi käyttää esimerkiksi teehen. Me valmistimme tällä kertaa horsman versot pannulla voissa paistaen kera hollandaise kastikkeen.

Horsman maku oli oikein miellyttävä ja ohuista versoista tuli paistettuna ihanan rapsakoita. Rasvainen ja sitruunainen kastike kruunasi tämän herkun. Lopputulos oli odotettua herkullisempi ja tätä kyllä kokataan toistekin!

Hollandaise-kastikkeen ohjeen löydät täältä.


Kassillinen horsmaa
ja näin vähän niistä jäi jäljelle, kun lehdet nypittiin irti ja latvasta katkottiin noin 15 sentin pätkä.

Horsmat paistettiin panuulla voissa

ja maustettiin ripauksella suolaa.

Annos viimeisteltiin herkullisella itsetehdyllä hollandaise-kastikkeella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)