tiistai 11. heinäkuuta 2017

Pho-keittoVietnamilaisessa pho-keitossa yhdistyvät mausteinen liemi, raikkaat kasvikset ja herkullinen liha. Keitto sopii raikkautensa ansiosta sopivasti lämpimään kesäpäivään, mutta myös talven kylmyydessä tämä mausteinen kuuma keitto on oikein  hyvää.

Ohueksi viipaloitu raaka naudan liha kypsyy juuri sopivasti kuumassa liemessä. Naudan lihan sijasta voisi käyttää myös kypsää kanan lihaa tai vege-version saisi käyttämällä tofua ja valmistamalla liemen kasvisliemestä. Itse käytin hyödyksi naudan ribsien keitinliemen, josta syntyi sivutuotteena oikein maukas lihaliemi. Idut valmistin itse idättämällä mung-papuja vajaan viikon, mutta myös kaupan idut käyvät.

Ohjeessa ei ole aineksien tarkkoja määriä, sillä on vaikea arvioida kuinka paljon mitäkin tulee yhteen annokseen. Kannattaa varata kasviksia, mausteita, lihaa ja nuudelia riittävästi, sillä ikinä ei tiedä kuinka monta annosta kukin ruokailija innostuu tätä syömään. Maku nimittäin vie kielen mennessään. Myös lientä kannattaa tehdä reilu kattilallinen, sillä sitä kuluu paljon yhteen annokseen.

Ohje:


naudan liha (paisti / filee)
riisinuudeli
idut
porkkana
kevätsipuli / sipulin varret
chili
lime
kalakastike
yrttejä esim. korianteri, thaibasilika, minttu

lihalientä
tuoretta inkivääriä
tähtianista
kokonaisia kardemumman siemeniä
kokonaisia neilikoita
kanelitanko
(kuivattu chili)


Aloita valmistamalla liemi. Käytä joko itsetehtyä lihalientä, kaupan lihalientä tai liemikuutiosta valmistettukin käy (vaikkei ole aivan yhtä hyvää). Laita kattilan pohjalle viipaloidut inkiväärisiivut sekä muut kuivamausteet. Paahda niitä hetki hellalla ja lisää sitten lihaliemi. Keitä vähintään puoli tuntia, jotta liemi saa hyvän maun mausteista. Siivilöi lopuksi valmis liemi talteen.

Suikaloi porkkana ohueksi, viipaloi sipulin varret, hienonna chili ja yrtit. Kaikki kasvikset ja mausteet kannattaa laittaa pieniin kulhoihin, joista jokainen ruokailija saa ottaa annokseensa haluamiansa lisukkeita. Viipaloi naudan liha todella ohuiksi viipaleiksi. Lihan voi pakastaa hetken aikaa, jolloin kohmeisena sitä on hieman helpompi viipaloida. Kypsennä riisinuudeli nopeasti kiehuvassa vedessä.

Ennen ruokailua kuumenna liemi kiehuvaksi. Laita annoskulhoihin nuudelia ja raakaa lihaa. Kaada päälle kiehuvaa lientä ja lisää annokseen lopuksi ituja, porkkana suikaleita, sipulia ja mausta yrteillä, tuoreella chilillä, limellä ja kalakastikkeella. Nauti sattumat puikoilla ja hörpi lientä kulhon reunalta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)