sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Mietteitä uudesta ruokavaliosta (maidoton, vehnätön, sokeriton)

On pitänyt jo parin viikon ajan kirjoitella kokemuksia ja ajatuksia tästä uudesta ruokavaliosta. Olen pikkuhiljaa luonnostellut ajatuksiani ylös, mutta nyt sain sitten vihdoin aikaiseksi kirjoittaa tämän valmiiksi. Uutta ruokavaliota on nyt siis takana kaksi kuukautta.

Ensinnäkin täytyy aluksi tunnustaa, että pari lipsumista on ruokavaliosta tullut. Syksylle on mahtunut kahdet rapujuhlat, joissa molemmissa syötiin paahtoleipää. Ja sen kyllä huomasi vatsassa juhlien jälkeen.

Ei olla muutenkaan aivan liian tiukasti noudatettu ruokavaliota, eli olemme esimerkiksi syöneet/käyttäneet vähän sinappia, majoneesia ja kasvisliemikuutioita, jotka kaikki sisältävät hieman sokeria. Myös sushilla on tullut herkuteltua pari kertaa ja sisältäähän sekin hieman sokeria. Ja tuli syötyä myös muutama pala, jotka sisälsivät tuorejuustoa(maitoa).

Mutta näitä muutamia lipsumisia lukuunottamatta on ruokavalio sujunut oikein hyvin. Hyvin ollaan pärjätty ilman sokeria, vehnää ja maitoa. Kaksi kuukautta on kulunut todella nopeasti, eikä ole ollut hankaluuksia noudattaa ruokavaliota. Tämä sujuu oikein hyvin, varsinkin nyt kun on oppinut paljon uusia tuotteita millä voi korvata maitoa, vehnää tai sokeria sisältävät tuotteet. Ja paljon on vielä tuotteita kokeilemattakin. Mielitekoja ei ole pahemmin edes ollut, sillä niin hyviä ruokia ja herkkuja saa ilmankin noita aineita. Sokerihiirenä sokerista vieroittuminen vei pisimpään, mutta muutamassa viikossa siihenkin tottui ja enää ei edes tee mieli sokerisia herkkuja.

Nykyään on olemassa niin paljon korvaavia tuotteita maidolle, että hyvin pärjätään ilmankin. Kauramaito ja -kerma on muodostunut ihan uudeksi lempparikseni. Olen muutenkin tykästynyt enemmän kaurapohjaisten tuotteiden (maito, kerma, jugurtti) makuun, verrattuna esimerkiksi soijapohjaisiin. Kasvimaitoihin on onneksi lisätty yleensä myös kalsiumia ja vitamiineja, ja tämän lisäksi syön vielä kalsiumtabletteja sekä muita vitamiineja. Vegaaniset juustot tai juustomaista makua tuovat ravintohiivahiutaleet ovat ihan kohtalaisen hyviä, mutta eivät ne oikeaa juustoa voita. Välillä toki tekee mieli jotain oikein hyvää oikeaa juustoa (esimerkiksi homejuustoa tai fetaa).

Myös ilman sokeria on melko helppo elää. Vaikeinta on vältellä tuotteissa esiintyvää piilosokeria, esim. ketsuppi, marinadit tai maustekastikkeet. Mutta perinteisiä sokerisia herkkuja ei tosiaan enää tee mieli, vaan herkuttelupäivinä olenkin tehnyt raakasuklaata tai raakakakkuja. Herkuttelen myös taateleilla sekä tuoreilla hedelmillä ja marjoilla.

Vehnästä luopuminen on myöskin ollut melko helppoa ja huomaan sen ehkä eniten vaikuttavan positiivisesti olooni. Sillä välillä kun näitä lipsumisia on tullut ja vehnää tullut hieman syötyä, on vatsa kyllä ollut todella kipeä seuraavana päivänä ja innoissaan olen taas palannut takaisin välttelemään vehnää. Leipänä olen syönyt 100% kaura- tai ruisleipää, mutta kieltämättä välillä voisi tehdä mieli myös jotain vehnää sisältävää höttöleipää. Myöskin pastaa tekisi välillä mieli syödä, mutta ollaan sitten välillä syöty esimerkiksi pavuista tehtyä pastaa, mutta eihän se toki aivan yhtä hyvää ole kuin perinteinen vehnäpasta.

Ruokavalio on muutenkin muuttunut terveellisemmäksi, sillä eineksiä emme syö nykyään ollenkaan (ei kyllä ennenkään niitä ole syöty kuin todella harvoin), emmekä käy juurikaan ulkona syömässä sushia lukuun ottamatta. On niin vaikea ravintolassa miettiä mitä voisi syödä, joten helpompi tehdä ruokaa kotona. Töihinkin otan joka päivä evääksi jonkin herkullisen ja ruokaisan itsetehdyn salaatin. Illalla syödään sitten kotona jokin lämmin ruoka. Välipaloina syön hedelmiä, pähkinöitä, jugurttia tai leipää. Aamuisin syön aina kaurapuuroa marjoilla, piltillä tai mehukeitolla. Toki ruokavalio ei ihan hirvästi kuitenkaan muuttunut, sillä ollaan ennenkin pyritty syömään melko terveellisesti itsetehtyä ruokaa.

Olotilassa ja vatsan toiminnassa olen huomannut merkittävimmän eron tämän parin kuukauden aikana. Olen ollut ehkä hieman pirteämpi ja jaksamista on tullut lisää arkeen. Vatsa ei ole niin sekaisin ja kipeä mitä se on aiemmin välillä ollut. Vaa'alla en ole käynyt, mutta en ole kyllä huomannut että olisin yhtään laihtunut, vaikka olen lukenut että monelle niin käy kun jättää pois vehnän, maidon ja sokerin.

Tämän positiivisen kokemuksen myötä aion kyllä vielä jatkaa tätä ruokavaliota. Toki kyläillessä tai ulkona syödessä en aio aivan liian ehdoton olla ruokavalion suhteen. Mieskään ei pysty koulussa syödessään aivan liian tarkasti noudattamaan ruokavaliota. Kotona silti edelleen tehdään maidotonta, vehnätöntä ja sokeritonta ruokaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)