torstai 17. huhtikuuta 2014

Suklaatryffelit


Tänään tein suklaatryffeleitä pääsiäiseksi. Nämä sopisivat myös hyvin jouluun tai muuten vaan herkutteluun. Mausteeksi tuli hasselpähkinäkrokanttia ja appelsiinin kuorta. Tryffelimassan joukkoon voi laittaa myös esimerkiksi chiliä, vaniljaa, kanelia, rommia/konjakkia/likööriä/tms. Myös ilman mausteita tryffelit ovat mahtavan makuisia.

Suklaatryffeleiden tekeminen on sotkuista ja aikaa vievää, mutta on takuulla vaivan arvoista. Ne ovat todella paljon parempia kuin kaupan konvehdit. Ja niistä saa juuri sen makuisia ja näköisiä kuin itse haluaa.

Suklaatryffelit (50-80 kpl)

300 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
50 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 tl suolaa

Maustamiseen ja pinnalle (esimerkiksi):
hasselpähkinäkrokanttia
appelsiininkuorta
maitosuklaata
kaakaojauhetta
tomusokeria

Kuumenna kerma ja voi kattilassa kiehuvaksi. Nosta pois liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu suklaa, sokeri ja suola. Sekoita massa tasaiseksi. Tässä vaiheessa voit lisätä makua antavat aineet. Itse lisäsin puoleen massaan hasselpähkinäkrokanttia (käytin noin puolet tekemästäni krokantista) ja puoleen raastettua appelsiinin kuorta. Anna massan jähmettyä huoneenlämmössä noin 6 tuntia ja vielä tunti jääkaapissa. 

Muotoile suklaamassasta lusikoilla tai käsillä pieniä palloja tai munan muotoisia, kuten itse tein. Appelsiinitryffelit kierittelin kaakaojauhe-tomusokeri-seoksessa ja pähkinätryffeleiden päälle valutin sulatettua maitosuklaata ja ripottelin hieman krokanttia. Voit koristella tryffelit miten itse haluat, mutta helppo tapa on ainakin kieritellä kaakaojauheessa. Säilytä tryffelit kylmässä ja nosta huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Suklaatryffeleiden ainekset ja mausteet


Hasselpähkinäkrokantti

120 g hasselpähkinöitä (myös muita pähkinöitä voi käyttää)
2 dl sokeria
2 rkl vettä

Kuumenna sokeria ja vettä hiljalleen kattilassa kunnes se sulaa ja saa hieman väriä. Lisää pähkinät ja kuumenna vielä hetki. Kaada sitten seos leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä. Murskaa jäähtynyt seos esimerkiksi monitoimikoneessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)