Huomioon pitää vain ottaa se, että esimerkiksi rakaa kanaa tai lihaa (possua) ei saa maistaa. Kastikkeita, keittoja ja patoja on helppo maistella koko ajan (kunhan kypsennystä vaativat raaka-aineet ovat kypsyneet) ja lisäillä mausteita sen mukaan. Myös maistelemalla on helppo todeta esimerkiksi vihannesten kypsyys. Silloin kun ruoka pitää maustaa raakana, esim. lihapullat/mureke, se ei ole ihan niin helppoa. Tässä tapauksessa kun lihapullamassaan on lisätty kaikki aineet ja hieman mausteita, niin tehdään koepala. Koepalan voi paistaa pannussa tai käyttää mikroa, josta itse tykkään nopeuden ja helppouden vuoksi. Eli laitan pienen palan raakaa massaa lautaselle ja kuumennan mikrossa hetken, kunnes se on kypsää. Sitten maistan sitä ja mietin tarvitseeko lisää suolaa tai mausteita. Jos mausteita on lisäillyt, voi tehdä uuden koepalan niin monta kertaa kunnes maun saa kohdalleen (varo kuitenkin syömästä kaikkea ;) ). Itse teen yleensä yhden maistiaisen, jonka jälkeen lisään tarvittavat mausteet ja luotan että nyt on hyvää, jonka jälkeen ruoan voi kypsentää valmiiksi uunissa/pannussa.
Sitten muutamia ajatuksia suolaan liittyen. Suolan voi korvata soijakastikkeella tai/ja kalakastikkeella (aasialaisissa ruoissa). Varsinkin soija sopii moneen ruokaan ja tuo hieman erilaista makua. Jos taas haluat vähäsuolaista mutta silti maukasta ruokaa, kannaatta käyttää paljon esimerkiksi yrttejä, valkosipulia tai chiliä. Ne tuovat ruokaan paljon makua, joten suolaa ei välttämättä tarvitse, ainakaan niin paljon. Myös suolan laadulla on paljon merkitystä, on esimerkiksi ruokasuolaa, merisuolaa ja kristallisuolaa. Itse käytän pääasiassa merisuolaa. Merisuola ja kristalli- eli ruususuola ovat luonnonsuoloja, joten siis paljon terveelisempiä ja paremman makuisia kuin teolliset ruokasuolat.
Tässä hieman vinkkejä mausteista. Eräs suosikkimausteeni on La Chinata -niminen savustettu paprikajauhe, jolla saa ruokaan hieman erilaisen mutta todella hyvän maun. Myös Sriracha -chilikastike on todellakin kokeilemisen arvoinen. Aina ei tarvitse mausteseoksia tai tahnoja tehdä itse alusta asti. Itse käytän varsinkin aasialaisissa ruoissa paljon valmiita currytahnoja (esim. SpiceUp!)
Kannattaa välillä kokeilla maustamista uusilla mausteilla. Aina ei välttämätä onnistu, mutta ainakin oppii mikä maku ei sopinut ruokaa. Ja usein voi tulla todellisia onnistumisia ja ruoasta voi tulla todella erilaista ja herkullista. Mutta tärkeintä on, että ruokaa maistaa itse.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)