tiistai 29. huhtikuuta 2014

Maistaminen ja maustaminen

Tärkein asia joka liittyy kokkaamiseen on maistaminen. Ruokaa pitää aina maistaa sitä tehtäessä. Eikä siis vain valmista ruokaa juuri ennen tarjoilua, vaikka sekin on tärkeää, mutta myös eri vaiheita.  Eli ensin lisäillään vain vähän suolaa ja muita mausteita ja sitten vain maistelemaan mitä ruoka tarvitsee lisää. Tässäkin makuaisti kehittyy ja oppii huomaamaan mitkä maut sopivat yhteen. Mausteita voi siis heitellä sekaan fiiliksen mukaan. Ei siis vain noudattaa reseptiä, vaan itse tietää mikä maistuu hyvältä ja mikä omaan ruokaan sopii.  Jos on lempimausteita tai makuja joista pitää, niitä voi aina lisäillä ruokaan. Omia lempimausteitani ovat valkosipuli ja eri yrtit (timjami, basilika, rosmariini, korianteri). Myös resepteissä olevat määrät ovat vain viitteellisiä. Itse en koskaan mittaa esimerkiksi teelusikalla mausteita, vaan lisäilen joukkoon määrän joka näyttää hyvältä ja sitten maistan. Varsinkin suola on sellainen, josta jokaisella on varmaan omat mieltymyksensä, eikä siis kannata noudattaa resepteissä olevia määriä.



Huomioon pitää vain ottaa se, että esimerkiksi rakaa kanaa tai lihaa (possua) ei saa maistaa. Kastikkeita, keittoja  ja patoja on helppo maistella koko ajan (kunhan kypsennystä vaativat raaka-aineet ovat kypsyneet) ja lisäillä mausteita sen mukaan. Myös maistelemalla on helppo todeta esimerkiksi vihannesten kypsyys. Silloin kun ruoka pitää maustaa raakana, esim. lihapullat/mureke, se ei ole ihan niin helppoa. Tässä tapauksessa kun lihapullamassaan on lisätty kaikki aineet ja hieman mausteita, niin tehdään koepala. Koepalan voi paistaa pannussa tai käyttää mikroa, josta itse tykkään nopeuden ja helppouden vuoksi. Eli laitan pienen palan raakaa massaa lautaselle ja kuumennan mikrossa hetken, kunnes se on kypsää. Sitten maistan sitä ja mietin tarvitseeko lisää suolaa tai mausteita. Jos mausteita on lisäillyt, voi tehdä uuden koepalan niin monta kertaa kunnes maun saa kohdalleen (varo kuitenkin syömästä kaikkea ;) ). Itse teen yleensä yhden maistiaisen, jonka jälkeen lisään tarvittavat mausteet ja luotan että nyt on hyvää, jonka jälkeen ruoan voi kypsentää valmiiksi uunissa/pannussa.

Sitten muutamia ajatuksia suolaan liittyen. Suolan voi korvata soijakastikkeella tai/ja kalakastikkeella (aasialaisissa ruoissa). Varsinkin soija sopii moneen ruokaan ja tuo hieman erilaista makua. Jos taas haluat vähäsuolaista mutta silti maukasta ruokaa, kannaatta käyttää paljon esimerkiksi yrttejä, valkosipulia tai chiliä. Ne tuovat ruokaan paljon makua, joten suolaa ei välttämättä tarvitse, ainakaan niin paljon. Myös suolan laadulla on paljon merkitystä, on esimerkiksi ruokasuolaa, merisuolaa ja kristallisuolaa. Itse käytän pääasiassa merisuolaa. Merisuola ja kristalli- eli ruususuola ovat luonnonsuoloja, joten siis paljon terveelisempiä ja paremman makuisia kuin teolliset ruokasuolat. 

Tässä hieman vinkkejä mausteista. Eräs suosikkimausteeni on La Chinata -niminen savustettu paprikajauhe, jolla saa ruokaan hieman erilaisen mutta todella hyvän maun. Myös Sriracha -chilikastike on todellakin kokeilemisen arvoinen. Aina ei tarvitse mausteseoksia tai tahnoja tehdä itse alusta asti. Itse käytän varsinkin aasialaisissa ruoissa paljon valmiita currytahnoja (esim. SpiceUp!)



Kannattaa välillä kokeilla maustamista uusilla mausteilla. Aina ei välttämätä onnistu, mutta ainakin oppii mikä maku ei sopinut ruokaa. Ja usein voi tulla todellisia onnistumisia ja ruoasta voi tulla todella erilaista ja herkullista. Mutta tärkeintä on, että ruokaa maistaa itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)