perjantai 19. syyskuuta 2014

Lihaton lokakuu 2014

jääkaapista löytyneitä kasviksia

Lihaton lokakuu on kampanja, joka sai viime vuonna alkunsa kun  Docventuresin studiovieras Leo Stranius haastoi Riku Rantalan kuukauden lihattomaan ruokavalioon. Kampanjan tarkoituksena oli lopettaa lihansyönti (tai vähentää sitä merkittävästi) lokakuun ajaksi. Me osallistuimme viime vuonna kampanjaan ja se ei ollut ainakaan niin kamala kokemus ettei sitä tänäkin vuonna kokeilisi.

Tosin en ole mistään löytänyt onko se virallinen tapahtuma tänäkin vuonna, mutta omalta osalta päätin silti pitää lokakuun lihattomana. Ja haastan myös muutkin tekemään samoin. Ilman virallista kampanjaa voi hyvin itse muuttaa ruokailutottumuksiaan ja kokeilla uutta. Tässä on puolitoista viikkoa lokakuun alkuun, joten nyt on hyvä hetki tehdä päätös viettää kuukausi ilman lihaa.

Lihattomasta kuukaudesta hyötyy oma terveys, luonto ja eläimet. Keskiverto suomalainen säästää kuukauden lihattomalla ruokavaliolla 6,5 kiloa lihaa ja 45 500 litraa vettä. Lihansyönnin terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset syövät 200 grammaa päivässä.

Lihaton lokakuu on hyvä kokeilu kasvisruoan monipuoliseen maailman. Me ainakin viime vuonna innostuimme niin paljon kasvisruoista, että niistä on tullut pysyvä osa ruokavaliotamme. Nykyään syömme kasvisruokaa vähintään kerran viikossa, yleensä jopa useamminkin.

Meidän lihattomaan lokakuuhun kuuluu ainakin kalat, äyriäiset, munat ja maitotuotteet. Mutta voit itse päättää mitä haluat syödä, kunhan liha jää pois ruokavaliosta. Omat suosikki proteiininlähteeni ovat soijarouhe, pavut, linssit ja raejuusto. Ja näin syksyllä on aivan ihana nauttia kotimaisia juureksia ja vihanneksia, jotka ovat täynnä vitaamiineja ja hyvää makua.

Monien käsitys kasvisruokailusta on vain salaatin puputtamista, mutta näin ei todellakaan ole. Kasvisruoka on erittäin monipuolista ja maistuvaa. Siksi ajattelin jakaa täälläkin joitain kasvisruokaohjeita ja nettihän on myös niitä pullollaan. Myös monissa ruoissa voi lihan korvata esimerkiksi pavuilla, soijalla, quornilla tai tofulla.


Näiden linkkien alta löydät kaikki blogissani esiintyvät kasvisruoat sekä kala- ja äyriäisruoat:
http://ruokafiilis.blogspot.fi/search/label/kasvis
http://ruokafiilis.blogspot.fi/search/label/kala
http://ruokafiilis.blogspot.fi/search/label/%C3%A4yri%C3%A4iset


Tässä minun suosikkiohjeeni, joita ainakin meillä kokataan usein:
Porkkana-linssikeitto
Punajuuri-vuohenjuustopasta
Soijarouhe-makaronilaatikko (voit jättää nokkosen pois)

Nämä ovat esimerkiksi hyviä ohjeita joissa lihan voi korvata jollain muulla:
Mausteinen makkara-papukeitto -> jätä makkarat pois ja käytä enemmän papuja
Jauheliha-enchiladat -> korvaa jauheliha esimerkiksi soijarouheella

2 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus!
  Olen tällainen 90%-kassvissyöjä ja heräsin tähän lihaton lokakuu -kampanjaan vasta tänä vuonna ajoissa. Etiseskelin tietoa virallisesta kampanjasta tälle vuodelle ja päädyin mm. tänne :) Pidän omassa blogissani lihattoman lokakuun kasvisruokapostauksineen eli tervetuloa sinnekin kurkkimaan idiksiä! Koska syön itse jo niin kasvispainotteiseksi, en katso tarpeelliseksi lähteä nollatoleranssilinjalle lokakuun vuoksi, mutta idea saa multa varauksettoman puollon - mitä enemmän kasvisruokaa laittaa, sitä enemmän siitä alkaa pitämään ja valmistamaan liharuokien sijaan. Monet ystävät valitsevat aina lounaalla syödessään kasvisruoan, vaikka kotona valmistaisivatkin perheelle usein liharuokaa. Kertonee siitä, että kasvisruoka on oikeasti hyvää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! :)
   Samaa mieltä olen, että kasvisruoka on hyvää ja erilaisia ruokia kokeillessa tulee löydettyä ne omat suosikit. Lihaton lokakuu on juuri siinä mielessä hyvä, että tulee kokeiltua niin paljon uusia reseptejä, koska on pakko keksiä koko kuukaudelle erilaisia ruokia.

   Poista

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)