torstai 11. syyskuuta 2014

Unkarilainen ruoka

Kuvia Budapestin kauppahallista

Kuvia tuliasista
Noniin, nyt on vihdoin kotiuduttu kunnolla Budapestin reissulta. Tarkoitus oli siis matkan jälkeen kertoa kokemuksia unkarilaisesta ruoasta sekä yleisesti Budapestin ravintoloista. Perinteisestä unkarilaisesta keittiöstä meille ei kuitenkaan kertynyt hirveästi kokemusta. Nautiskeltiin nimittäin melko paljon kansainvälisiä erityisesti aasialaisia ruokia. Hankittiin kyllä tuliaisiksi unkarilaisia mausteita, viinejä, paprikasalamia ja hanhenmaksaa. Näistä päästään sitten joskus itse kokkaamaan ja tarkoituksena onkin pitää unkarilainen ilta, jossa koitetaan itse toteuttaa tuota makumaailmaa.

Unkarilainen ruoka on siis hyvin mausteista ja lihapainotteista. Ruoka ei välttämättä ole niin tulista, mutta paprikaa käytetään paljon (tuoreena, kuivattuna, jauheena ja tahnana). Tunnetuin ruoka on gulassi (gulyásleves), joka on paprikainen lihakeitto. Myös muita keittoja on tajolla paljon ja paikalliset taitavat aloittaa aterian yleensä keitolla. Me söimme enemmin kevyen keiton lounaaksi ja nautimme illallisella sitten täyttävämmän aterian.

Unkari on myös melko tunnettu viineistään. Varsinkin Tokajin alueen viinit ovat tunnettuja, erityisesti Tokaji Aszú "Viinien kuningas, kuninkaiden viini", joka on makea jälkiruokaviini. Punaviineistä tunnetuin lienee Egri Bikavér "häränveri", joka on melko voimakas liharuokien kanssa sopiva viini. Näitä ostettiin toki kotiinviemisiksi ja lisäksi vielä valko- ja kuohuviiniä.

Ruoan hintataso on melko edullinen varsinkin Suomeen verrattuna. Ravintoloista saa täyttäviä ja edullisia annoksia. Ja erityisesti ruokakaupoissa on näin suomalaisen näkökulmasta halpoja elintarvikkeita ja viinejä.

Tämän enempää en osaa itse kertoa unkarilaisesta ruoasta, googlettamalla löytyy lisää jos jotain kiinnostaa. Katsotaan myöhemmin mitä saadaan itse loihdittua kun yritämme jäljitellä unkarilaista ruokaa. Sekä myöhemmin tulossa vielä postaus, jossa Budapestin ravintola-arvosteluja ja -kokemuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)