perjantai 12. joulukuuta 2014

Teriyaki ankkaa, vihreitä papuja, siitakesieniä ja kurpitsapyrettä




Syntymäpäiväni aasialaishenkisen menun pääruoaksi valmistimme teriyakilla maustettua ankkaa ja lisukkeeksi vihreitä papuja ja siitakesieniä sekä kurpitsapyrettä. Annos viimeisteltiin seesaminsiemenillä, korianterilla ja chilillä.

Tästä ruoasta ei nyt kunnollista reseptiä ole kirjoitettu muistiin, mutta ruoka on loppujen lopuksi todella yksinkertainen ja helppo valmistaa.

Yhdestä ankanrinnasta riittää kahteen annokseen. Sulanut ankanrinta otetaan ajoissa huoneenlämpöön. Nahkaan viilletään ristiviillot, varo viiltämästä lihaan asti. Ankka laitetaan rasva puoli alaspäin paistinpannulle, käännetään lämpö päälle ja annetaan pikkuhiljaa rasvan sulaa ja pinnan ruskistua ja rapsakoitua. Sitten ankka käännetään ja ruskistetaan myös toiselta puolen. Ankanrinta siirretään lautaselle, sivellään teriyaki-kastiketta joka puolelle ja jätetään odottamaan.

Sillä aikaa voi paahtaa kurpitsat uunissa. Käytettiin tähän butternut-(eli myski-)kurpitsaa, josta en ole ennen valmistanut mitään. Paahdetun kurpitsan maku oli ihanan voinen ja pähkinäinen, juuri kuten nimi butternut antaa ymmärtää. Kurpitsa siis paloiteltiin lohkoiksi, kuorittiin ja poistettiin siemenet. Lohkot laitettiin uunipellille, siveltiin päälle öljyä ja suolaa, ja paahdettiin 225 asteisessa uunissa kypsiksi (noin 25 minuuttia).

Kurpitsojen paahtamisen jälkeen ankanrinnan voi siirtää uuniin kypsymään. Ankkaan laitetaan lämpömittari ja sitä kypsennetään 150 asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on  55 astetta. Kun ankka on kypsää se otetaan uunista pois ja laitetaan vielä hetkeksi folioon vetäytymään. Kypsä ankka viipaloidaan ja leikkuupinnalle kannattaa ripotella hieman suolaa.

Ankan kypsyessä uunissa valmistetaan muut lisukkeet. Käytimme tähän vain pakaste vihreitä papuja, niitä keitettiin hetki suolalla maustetussa vedessä, jäähdytettiin ja valutettiin. Siitakesienet viipaloitiin ja laitettiin paistumaan ankanrasvaan samalle pannulle jossa ankka oli paistunut. Näin vihanneksiin saadaan upea maku ankanrasvasta. Kun sienet ovat hetken paistuneet, lisää myös pavut pannulle. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Laita paahdetut kurpitsalohkot kattilaan tai kulhoon, lisää joukkoon reilu nokare huoneenlämpöistä voita ja sekoita sileäksi sauvasekoittimella.

Kokoa annokset levittämällä pohjalle paistettuja kasviksia, lisää päälle viipaloitua ankanrintaa, pursota tai annostele lusikalla reunoille kurpitsapyrettä. Viimeistele ripottelemalla päälle seesaminsiemeniä ja hienonnettua tuoretta chiliä sekä korianteria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)