sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Uskomattoman hyvä ja terveellinen taatelikakku



Olen aina joulun aikaan leiponut perinteistä taatelikakkua, johon tulee runsaasti sokeria, voita ja jauhoja. Tälläistä kakkua suunnittelin tänä vuonnakin tekeväni jouluksi, mutta päätin kuitenkin ennen joulua kokeilla toisenlaista kakkua. Innostuin tästä ohjeesta, koska se ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria, mutta ei myöskään voita tai vehnäjauhoja. Kakusta tuli niin mehevä ja herkullinen, joten päätettiin että tätä tehdään jouluksikin.

Ohjeen löysin siis terveen hyvää -blogista, josta olen nykyisin bongaillut paljon hyviä reseptejä. Ohjeessa varoiteltiin käyttämästä kuivattuja taateleita, jotka on puristettu kuutioksi, mutta uhmasin ohjetta ja käytin silti, koska niitä sattui kaapissa olemaan. Käytin vain hieman enemmän kahvia, jotta taatelit imeytyisivät mahdollisimman mehukkaiksi. Myöskään pomeranssin kuorta minulla ei ollut, joten jätin senkin kakusta pois. Muokkasinkin ohjetta sellaiseksi miten itse tein kakun.

Kakun leipominen on myös hyvä syy pyytä ystävät kylään, koska pitäähän jonkun auttaa tämä syömään pois ennen joulua, jotta voisi sitten taas leipoa uuden ;)


Ohje:


250 g kuivattuja taateleita
1,5 dl kahvia
100 g mantelijauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
1 tl kardemummaa
1/2 tl muskottipähkinää
1/4 tl pomeranssinkuorta
1/4 tl inkiväärijauhetta
3 kananmunaa
50 g tummaa suklaata


Liota taateleita kahvissa ainakin kaksi tuntia. Käytä taateleista 200 grammaa soseeseen ja säästä loput sattumiksi (näitä ei siis tarvitse liottaa edes jos käytät kuivattuja). Soseuta taatelit (ja kahvi) sauvasekoittimella.

Paloittele suklaa ja taatelisattumat. Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet yhteen, myös suklaa ja taatelisattumat. Vatkaa kananmunat puhtaassa kulhossa sähkövatkaimella kuohkeiksi (noin 3 minuuttia). Lisää kananmunat taateliseokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi niin, ettei kuohkeus katoa. Lisää kuivat aineet ja sekoita.

Voitele öljyllä kuivakakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175 asteessa alatasolla 30-40 minuuttia tai kunnes hammastikkuun ei tartu taikinaa. (Peitä kakku foliolla ja laske alatasolle, jos pohja saa liikaa väriä.)

Kumoa valmis kakku lautaselle. Siivilöi päälle halutessasi tomusokeria tai kookosjauhoja lumihunnuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)