keskiviikko 28. kesäkuuta 2017

Yrttinen lammasmakkara




Juhannukseksi valmistettiin itsetehtyä makkaraa. Päästiin käyttämään häälahjaksi saamamme yleiskoneen lihamyllyä ja makkarasuppiloa. Teimme kahta erilaista makkaraa: yrteillä, valkosipulilla ja punaviinillä maustettua karitsamakkaraa sekä aasialaisilla mausteilla maustettua possumakkaraa (ohje täällä). Inspiraation lammasmakkaraan löysin täältä.

Makkaran teko ei oikeastaan ole niin vaikeaa kuin voisi luulla, vaan on jopa todella hauskaa puuhaa. Toki aikaa vievää valmistaminen on ja yksin hommaan ei kannata ryhtyä. Mutta näiden makkaroiden maku kyllä korvaa kaiken vaivan. Tarvitset siis hyvän kaverin, toimivan yleiskoneen tms. ja laadukasta lihaa, jolloin makkarat syntyvät kuin itsekseen. Makkaroita kannattaa myös valmistaa kerralla isompi satsi, jolloin osan voi pakastaa. Myös suolet myydän sen verran pitkässä pätkässä, että siitä valmistaa useita metrejä (kiloja) makkaraa. Ohjeeseen voit käyttää sian tai lampaan suolta. Itse käytin sian suolta, koska se ei hajoa niin helposti ja on paremmin saatavilla. Ennen makkaroiden tekoa kannattaa perehtyä myös hyvin oman koneen käyttöohjeisiin. Lisäksi netistä löytyy hyviä videoita, joista oppii makkaranvalmistuksen tekniikan. (tässä esimerkiksi yksi)

Lihana voi käyttää mitä vain karitsan (tai lampaan) hieman rasvaisempaa osaa, itse käytin karitsan luutonta paistia. Lisäksi massaan kannattaa lisätä porsaan silavaa tai kylkeä tuomaan lisää rasvaisuuttaa. Monissa ohjeissa neuvotaankin rasvan osuuden olevan noin 30%. Liha kannattaa pitää mahdollisiman kylmänä koko valmistuksen ajan. Makkaroiden suolapitoisuus on noin 2%, joista osan suurimman osan käytin ihan puhtaana merisuolana ja loput tulee lihaliemestä. Toisaalta huomasin, että lihaliemi oli tässä ohjeessa hieman turha, joten sen voisi hyvin jättää pois. Se ei tuonut juurikaan lisämakua, teki vain massasta liian löysän. Myös taikinaan lisättävä punaviini tekee massasta hieman vetisen, joten ensi kerralla taidan keittää sen kasaan sipuleiden kanssa. Punaviini tekee massasta myös hieman ruman harmaan värisen, kun sen hapot kypsyttävät lihaa. Mutta viini antaa sen verran hyvän maun lihalle, ettei ulkonäöllä ole niin väliä. Kun makkaramassaan on lisännyt haluamansa mausteet, kannattaa paistaa pieni koepala pannulla ja tarkistaa maku. Makkarassa tulee olla riittävästi suolaa ja mausteita.

Ohje:


sian tai lampaan suolta
1,4 kg luuton karitsan paisti
300 g silavaa
1-2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 dl persiljasilppua
pari oksaa rosmariinia
mustapippuria
2 dl punaviiniä
(2 dl lihalientä)
28 g suolaa


Laita suoli likoamaan kylmään veteen.

Paloittele lihat ja aja ne lihamyllyn läpi keskikarkealla terällä. Mausta jauhettu liha suolalla ja laita jääkaappiin lepäämään. Hienonna tällä välin sipuli, raasta valkosipulit ja silppua yrtit. Kun liha on maustunut tunnin pari, sekoita joukkoon loput mausteet. Sekoita kevyesti ja aja massa vielä lihamyllyn terän läpi. Näin mausteet sekoittuvat vielä kunnolla lihaan. Paista sitten massasta pieni koepala pannulla, tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Laita makkaramassa taas hetkeksi jääkaappiin lepäämään.

Öljyä makkarasuppilo kevyesti ja pujota märkä suoli siihen. Sitten massaa voi alkaa syöttää koneen läpi kaverin samalla ohjaillessa massaa suoleen. Älä tee makkaroista liian paksuja etteivät ne halkea, mutta kuitenkin riittävän paksuja ettei ilmaa jää liikaa. Kun makkarapötkö(t) on valmiita, pistele niihin reikiä pienellä desinfioidulla neulalla ja pyörittele sopivan mittaisiksi makkaraoiksi. Voit säilyttää makkarat pötkössä ja leikata ne vasta juuri ennen kypsentämistä.

Grillaa valmiita makkaroita noin 7 minuuttia per puoli keskilämmöllä. Voit myös kypsentää makkarat pannulla tai uunnissa, tai höyryttää ne ennen grillausta. Raakamakkarat säilyvät hyvänä vain pari päivää, joten kannattaa pakastaa ylimääräiset makkarat.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)