keskiviikko 2. elokuuta 2017

Vegaaninen kesäkeitto


Kerran kesässä pitää saada herkullista kesäkeittoa uuden sadon vihanneksista. Tänä kesänä ei olla tätä herkkua vielä päästy maistamaan joten nyt elokuussa piti viimeistään tätä valmistaa.

Uusi ruokavalio on nyt aloitettu tosissaan eli keitto piti valmistaa täysin maidottomana. Kesäkeitto jakaa ihmiset maidon tai kerman käyttäjiin. Yleensä itse suosisin maitoa ja reilua voi-nokaretta. Mutta kasvimaitoa en halunnut nyt käyttää, joten keittoon lorautin kaurakermaa. Se tekikin keitosta oikein täyteläisen eikä tätä oikein edes tunnistaisi maidottomaksi keitoksi. Resepti sopii siis oikein hyvin maidottomaan tai veganiseen ruokavalioon.

Minun kesäkeittooni tuli tällä kertaa vain perunaa, porkkanaa, kukkakaalia, sipulia ja herneitä. Mutta ohjeita keittoon on lukuisia ja niin on ainesosiakin. Jotkut käyttävät myös parsakaalia, vihreitä papuja, pinaattia, tilliä, persiljaa tai muita yrttejä. Itse halusin pitää keiton yksinkertaisena ja käyttää vain muutamaa raaka-ainetta. Mitä kasviksia keittoon nyt laittaisikaan, on tärkeää että ne eivät kypsy ylikypsiksi ja jokaisen oma maku ja rakenne pääsevät oikeuksiinsa.

Ohje:


n.8 uutta perunaa
n.3 uuden sadon porkkanaa
kukkakaali
2 uuden sadon sipulia varsineen
n.2-3dl herneitä (n.1-2 l kokonaisia herneitä)
kasvisliemikuutio
suolaa
n.1l vettä
3dl kaurakermaa

Pese perunat ja porkkanat. Paloittele perunat, porkkanat ja kukkakaali sopiviksi suupaloiksi. Laita ne kattilaan, lisää kasvisliemikuutio ja hieman suolaa, ja kaada päälle vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kymmenisen minuuttia. Kasvikset pitäisi olla tässä vaiheessa vielä hieman napakoita mutta lähes kypsiä. Lisää sitten hienonnetut sipulit ja keitä vielä pari minuuttia. Lisää sitten kaurakerma ja herneet. Kuumenna vielä kiehumispisteeseen. Tarkista maku ja lisää vielä suolaa tarvittaessa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)