torstai 10. heinäkuuta 2014

Uudet perunat


Tottakai peruna ansaitsee oman postauksen. Uudet perunat ovat näin kesällä suurta herkkua ja ne kannattaa nauttia mahdollisimman tuoreena. Perunat ovat parhaimpia keittettyinä ja niiden kanssa voi nauttia lähes mitä vaan. Klassinen ja herkullinen yhdistelmä on erilaiset kalat.

Perunoiden keittämisessä tärkeää on maustaa vesi riittävästi suolalla. Veden kuuluu oikeasti maistua suolaiselta jotta perunat saavat riittävästi makua. Keittiömestari Kari Aihinenkin opetti Kaappaus keittiössä -ohjelmassa, että keitinvettä kuuluu aina maistaa ja siinä kuuluu maistua suola. Ravintola Mamin kokki Marko Rauhala sanoo keittävänsä perunat niin, että yhteen vesilitraan tulee puoli desiä suolaa. Tämä kuulostaa mielestäni kyllä hieman turhan suurelta määrältä, mutta antaa hyvän kuvan siitä että veden kuuluu oikeasti olla suolaista.

Tässä vielä ohje miten perunat keitetään. Ensin perunat pestään ja halutessaan rapsutetaan kuori pois, joka tuoreista perunoista lähtee todella helposti. Itse kuitenkin tykkään jättää perunoihin kuoren. Vesi kuumennetaan kiehuvaksi, maustetaan suolalla ja tillinoksilla. Perunat lisätään kiehuvaan veteen. Jos perunat ovat erikokoisia ne kannattaa lisätä pikkuhiljaa kokojärjestyksessä, jotta kaikki kypsyvät tasaisesti. Vettä ei kannata olla kattilassa liikaa, vain sen verran että perunat juuri peittyvät. Keittoaikaa on vaikea sanoa, koska erikokoisille perunoille se on hyvin erilainen. Kokeile perunoiden kypsyyttä veitsen kärjellä ja varo ylikypsentämästä perunoita.

Kun perunat ovat kypsiä, vesi kaadetaan pois ja kattila laitetaan hetkeksi vielä kuumalle liedelle, jotta kosteus haihtuu. Kattilan päälle asetetaan taloupaperiarkki tai puhdas liina ja peitettään kannella. Perunoille voi lisätä vielä tuoretta tilliä. Sitten vain nauttimaan herkullisista perunoista, jotka kruunaa pieni voinokare.

Perunat ovat hyviä pääruoan lisukkeita, mutta meillä valmistui pelkkä iltapala perunan ympärille. Päästiin nautiskelemaan itsekasvatetuista huipputuoreista perunoista. Seuraksi oli sinappisilliä ja graavilohta. Valitettavasti piti turvautua kaupan graaviloheen, joka ei läheskään ole niin hyvää kuin itsetehty, mutta maistui silti hyvältä herkullisen perunan kanssa.

Jos perunoita jää yli, ne voi seuraavana päivänä esimerkiksi grillata tai käyttää salaatteihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)