maanantai 24. marraskuuta 2014

Gulassi


Alkusyksyn Budapestin reissulta ostettiin kotiin tuliaisiksi mm. viiniä ja paprikajauhetta. Tarkoitus oli myöhemmin kokata Unkarilaisessa hengessä illallinen. Päääruoaksi valmistuikin kenties se tunnetuin Unkarilainen ruoka: gulassi, joka on paprikalla maustettua liharuokaa. Gulassia voidaan syödä leivän tai perunoiden kera tai sitten lisukkeeksi voi tehdä taikinamykyjä csipetkejä. Meillä lisukkeeksi oli csipetkejä ja seuraavana päivänä söimme lopun gulassin perunoiden kanssa.

Alkuperäinen gulassi haudutetaan padassa avotulen yllä. Nykyään ohjeissa gulassi tehdään hellalla. Me päätimme kuitenkin kypsentää sen uunissa, jossa se saisi rauhassa hautua ilman vahtimista. Sillä aikaa voi esimerkiksi käydä pienellä kävelylenkillä ja palata sitten syömään lämmintä gulassia.

Monet sekoittavat helposti gulassin ja pörköltin, ja niin myös meilläkin yhdistyi elementtejä molemmista. Gulassi on naudanlihasta valmistettua paksua keittoa, jossa aineksia ei paahdeta. Pörkölt valmistetaan yleensä possusta ja siinä liha paahdetaan. Pörköltissä on yleensä myös vähemmän vettä. Meidän gulassi oli siis muuten kuin perinteinen gulassi, mutta ruskistimme lihan.

Ruokajuomaksi sopii (Unkarilainen) punaviini hieman viilennettynä.

Gulassi (n. 5 annosta):


1 kg naudan sisäpaistia (tai muuta naudan paistilihaa)
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
2 punaista paprikaa
2 tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl kuminan siemeniä
2-3 rkl paprikajauhetta
suolaa
pippuria

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön, noin tunti ennen kokkaamista. Pilko liha kuutioiksi ja paloittele myös sipulit, paprikat ja tomaatit. Ruskista liha kuumalla pannulla pienissä erissä, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada sitten lihapalat pataan. Kun kaikki lihat on ruskistettu, kuullota myös sipuleita hetki pannulla ja lisää nekin pataan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada se pataan. Lisää pataan myös muut ainekset, mausta suolalla ja kaada päälle vettä niin paljon että ne peittyvät. Laita pata 175 asteiseen uuniin ja anna sen hautua siellä pari tuntia. Maistele välillä ja lisää tarvittaessa suolaa.


Csipetke (kahdelle):


1 kananmuna
n. 2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Ota taikinasta pieniä möykkyjä ja pyörittele niistä suikuloita. Kiehauta ne nopeasti suolalla maustetussa vedessä ja nosta ne lautaselle. Lisää päälle gulassia. Voit myös lisätä csipetket suoraan gulassin joukkoon kypsymään, jolloin niitä kannattaa valmistaa enemmän.




Olimme ostaneet tuliaiseksi myös hanhenmaksaa josta valmistimme alkuruoan. Alkuruoka oli yksinkertainen ja herkullinen: paahtoleipää, hanhenmaksaa ja mandariini-marmeladia. Mikä vain makea hillo, marmeladi, hilloke tms. sopii hyvin maksan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)