sunnuntai 9. marraskuuta 2014

Isänpäiväksi maa-artisokkaterriiniä kylmäsavulohella



Aluksi isänpäivä toivotukset kaikille iseille, varsinkin omalle.

Isänpäivän menun alkuruoka oli tänä vuonna minun vastuullani ja tarkoitus oli loihtia jotain maa-artisokista. Löysin Siskot kokkaa-blogista ohjeen, jossa maa-artisokkaa oli kokattu kolmella(neljällä) tavalla, alunperin ohje on Maatiaisruoka-kirjasta. 

Ohjeen mukaan maa-artisokkateriini ei vain aivan ollut hyytynyt, joten piti hiukan muokata sitä itse. Käytin reseptissäni hieman enemmän maa-artisokkia kuin alkuperäisessä. Muokkasin ohjetta myös käyttämällä kananmunat kokonaan ja korvaamalla osan vehnäjauhoista maizenalla. Kypsensin terriiniä myös hieman kuumemmassa uunissa ja näillä tavoin sain sen hyytymään. Ohjeessa ei sanottu mitään pitäisikö maa-artisokkasoseen olla kylmää vai voisiko sen käyttää heti kuumana. Päätin antaa soseen jäähtyä hetken, mutta oli se kuitenkin hieman lämmintä vielä sekoittaessani muut aineet joukkoon. Lisäsin terriiniin myös kylmäsavulohta lisämakua antamaan ja siitä tuli näin myös kauniin näköistä. Kylmäsavulohi ja tryffeliöljy korostivat ihanasti maa-artisokan pehmeän pähkinäistä makua.

Terriinin lisukkeeksi oli marinoitua maa-artisokkaa, joka ei valittettavasti ollut kovin kaunista, koska maa-artisokat olivat tummuneet yön aikana. Olisi varmaan pitänyt lisätä sitruunaa marinadiin. Lisäksi  alkuruoassa oli vielä granattiomenaa sekä salaattia.

Kylmäsavulohi-maa-artisokkaterriini:


n. 840 g (kuorittuja ja paloiteltuja) maa-artisokkia
3 kananmunaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl maizenaa
suolaa
tryffeliöljyä
80 g kylmäsavulohta paloiteltuna

Keitä maa-artisokat kypsiksi, kaada vesi pois ja soseuta ne. Valmista sosetta tuli minulla noin 670 g. Anna soseen jäähtyä hieman ja sekoita sitten joukkoon munat ja jauhot. Mausta suolalla ja muutamalla tipalla tryffeliöljyä. Maistele. Lisää lohen palaset ja sekoita massa hyvin.

Vuoraa terriinivuoka tuorekelmulla. Käytin vuokaa jonka tilavuus oli hieman alle 6 desiä. Kaada massa vuokaan ja laita siihen lämpömittari. Laita vuoka vesihaudeastiaan, johon kaadat kiehuvaa vettä. Kypsennä terriiniä 125 asteisessa uunissa vesihauteessa kunnes sisälämpötila on 60 astetta. Aikaa minulla kului noin tunti ja pidin sen jälkeen vielä hetken terriiniä uunin jälkilämmössä.

Anna teriinin jäähtyä hyvin ennen tarjoilua, mielellään yön yli.


Marinoitu maa-artisokka:

n. 130 g maa-artisokkaa
pieni salottisipuli hienonnettuna
ruohosipulia
vaalea balsamicoa
sokeria
suolaa

Kuori ja kuutioi maa-artisokka pieneksi. Ryöppää suolalla maustetussa vedessä. Ryöppäsin myös hienonnetun sipulin nopeasti. Valuta ja jäähdytä maa-artisokat. Yhdistä kaikki ainekset, sekoita ja tarkista maku.






Pääruoan sai isä hoitaa itse. Tarjolla oli todella tuhti wienerleike eli wieninleike eli wienerschnitzel ja lisukkeeksi ranskanperunoita sekä vihreitä papuja. Yksinkertaista, maukasta ja täyttävää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)