torstai 27. marraskuuta 2014

Sokeriton jälkiruoka: mukikakut mikrossa




Valmistimme kotona itse Unkarilaisen illallisen ja pääruoaksi oli gulassia. Halusimme myös jonkun kivan jälkiruoan, jonka kanssa voisi nauttia jälkiruokaviiniä Tokajia. Olen ollut (tai ainakin yrittänyt olla) sokeri- ja herkkulakossa, joten piti keksiä jokin terveellisempi jälkiruoka. Etsiessäni netistä ohjeita löysin erään blogin, jossa oli aivan ihania herkkuohjeita ja useimmat niistä olivat vielä terveellisiä. Kyseinen blogi oli Terveen hyvää, josta muodostuikin uusi suosikkini.

Jälkkäri jota päätin testata oli sokerittomat ja viljattomat mukikakut, joista tein suklaa- ja maustekakkuversion. Noin kauniita kuvia en saanut kuin alkuperäisessä ohjeessa oli. Ensinnäkin valoa on kuvaamista varten näin talvella aivan liian vähän ja olen laiskistunut kaivamaan kameraa esiin ja kuvat onkin usein napattu kännykällä. En myöskään koristellut leivoksia, joten ne ovat aika tylsän ja mitäänsanomattoman näköisiä.

Voin kuitenkin vakuuttaa että maku oli todella hyvä, eikä yhtään tajuaisi että kakut ovat sokerittomia. Kakun ainekset ovat sellaiset, joita muutenkin syön: banaania, kananmunia ja manteleita. Tälläiset mikrokakut on myös ihanan helppo ja nopea valmistaa. Tälläisen voisi nopeasti pyöräyttää terveelliseksi vaihtoehdoksi pienen herkkunälän yllättäessä. Kaakaojauhetta laitoin suklaaversioon hieman vähemmän kuin ohjeessa, koska halusin vain miedon kaakaon maun. En ehkä tajunnut "vatkata" taikinaa aivan noin kaun kuin ohjeessa sanottiin, koska kakuista ei tullut kovin kuohkeita. Mutta makua tämä ei haitannut ollenkaan.

Joku voisi tässä kohtaa ihmetellä, että eikös siinä Tokajissakin ole sokeria. On toki ja aika paljonkin vielä, mutta pakko se pullo oli illallisen päätteeksi korkata ja maistella tätä "kuninkaiden viiniä eli viinien kuningasta". Ja täytyy myöntää, että oli se kyllä sen verran hyvää, ettei pieni sokeriannos tässä nyt haitannut.

Jaan tässä vielä alkuperäisen ohjeen hieman lyhennettynä:


Manteli-banaanikakku  (2 kpl):


1/2 dl mantelijauhoa
1 kananmuna
1 kypsä banaani

Maustekakkuversio:
lisää perustaikinaan
1 tl kanelia
1/2 tl jauhettua kardemummaa
(pieni ripaus neilikkaa, pomeranssinkuorta tai/ja jauhettua inkivääriä)

Suklaaversio:
lisää perustaikinaan
1,5 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl nestettä (vettä, maitoa tai kahvia)


Lisää kaikki ainekset sauvasekoituksen kestävään kulhoon tai blenderiin ja surauta tasaiseksi taikinaksi. "Vatkaa" taikinaa sauvasekoittimella/blenderissä noin minuutti.

Kaada taikina mukeihin/vuokiin ja mikrota kakku kerrallaan noin 2-3 minuutin ajan mikrosi tehoista riippuen. Vahdi prosessia, ettei kakku kuohu yli, ja tarkista kypsyys noin kahden minuutin kohdalla haarukalla – mikäli taikinaa ei tartu ja pohja vaikuttaa kypsältä kakkua nostaessa, kakku on valmis. Kumoa kakku halutessasi lautaselle tai nauti suoraan vuoasta haluamillasi koristeilla. 


Voit tehdä taikinasta kaksi manteli-banaanikakkua noudattamalla ohjeen perusversiota tai kaksi suklaista kakkua lisäämällä suklaaversioon tulevat ainesosat perusversion ainesosien lisäksi sauvasekoitus-/blenderöintivaiheessa. Voit myös tehdä yhden vaalean kakun ja yhden tumman kakun, puolittamalla taikinan ja maustamalle ne erikseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)