torstai 13. marraskuuta 2014

Katkarapukeitto ravunkuorista


Lokakuussa järjestämistämme rapujuhlista jäi iso kasa ravunkuoria, jotka kuivatimme uunissa. Nyt nämä kuoret pääsivät käyttöön kun valmistin niistä liemen katkarapukeittoa varten. Käytimme vain ravuista "puhtaat" kuoret, ei siis sisälmyksiä tai muita lihoja.

Ravunkuorista tehty liemi antaa keitolle todella aidon ja täyteläisen ravun maun. Valitettavasti kovin houkuttelevaa kuvaa keitosta ei saanut, mutta voin taata, että maku oli aivan loistava. Keiton kanssa sopii hyvin nautittavaksi sama valkoviini jota liemeen käytetään, näin se korostaa hyvin keiton makua. Keiton kanssa kannattaa tarjota myös tuoretta leipää, esimerkiksi itseleivottua focacciaa.



Ohje:


n. 6 dl (kuivattuja) ravunkuoria
voita
pala selleriä (190 g)
pala palsternakkaa (120 g)
1 porkkana
1 sipuli
pari valkosipulin kynttä
fenkolin siemeniä
kuminan siemeniä
timjamia
2 rkl tomaattipyrettä
2 dl valkoviiniä
n. 1 l vettä
suolaa

1 dl kuohukermaa
n. 3 tl maizenaa + vettä
katkarapuja

Kuori ja paloittele juurekset. Kuumenna kattilassa reilusti voita. Lisää siihen ravunkuoret paahtumaan. Lisää sitten kasvikset ja paahda niitäkin hetki. Mausta timjamilla sekä fenkolin ja kuminan siemenillä. Lisää tomaattipyrettä ja lorauta sekaan viiniä. Kiehauta ja kaada joukkoon vettä niin että ainekset juuri peittyvät. Lisää hieman suolaa, mutta ei liikaa koska sitä saa aina lisää mutta ei enää pois. Anna liemen kiehua noin 15-20 minuttia. Tarkista maku ja siivilöi sitten liemi.

Kaada liemi takaisin kattilaan ja keitä sitä hetki kasaan. Lisää sitten loraus kermaa ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Sekoita maizena tilkkaan vettä ja kaada se kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Keitä muutama minuutti ja tarkista sitten maku ja koostumus. Lisää tarvittaessa suolaa sekä maizenaa. Lisää lopuksi sulatettuja katkarapuja ja tarjoile keitto heti.


1 kommentti:

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)