lauantai 3. toukokuuta 2014

SoijawokkiTänään minulla oli kokkaus-vapaapäivä ja avomies sai hoitaa ruoanlaiton. Sain hoitaa vain hieman apukokin töitä ja toimia maistelijana. Ruoaksi oli terveellistä kasviswokkia soijapaloilla. 

Huvittavaa on, että mies joka oli ennen paatunut lihansyöjä ehdottelee nyt itse kasvisruokia. Vieläkin toki syömme lihaa, mutta entistä harvemmin. Asia joka muutti ruokavaliomme oli viime vuonna Lihaton Lokakuu. Halusimme kokeilumielessä tietää miten pärjäisimme kuukauden ilman lihaa. Olimme niin positiivisesti yllättyneitä kasvisruoan maukkaudesta ja monipuolisuudesta, että kasvisruoat ovat nykyään iso osa ruokavaliotamme.

Koitan kertoa mitä ruokaan tuli ja miten se valmistettiin, vaikka en nyt itse kokannutkaan. Ohjeiden määrät ja aineet ovat vain viitteellisä, koska yleensä teemme ruokaa fiiliksen mukaan. Tästä onkin tullut meillä jo yleinen hauska sanonta. Aina kun toinen kysyy kuinka paljon jotain ainetta laitetaan, vastataan että "fiiliksen mukaan". Niin ruokaa mielestäni kuuluisi tehdä, ilman turhia paineita ohjeista tai määristä.

Sitten takaisin wokkiin. Eli siihen tuli monipuolisesti erivärisiä kasviksia, soijapaloja ja mausteita. Aineksia ja määriä voi toki muuttaa. Ja mikäli et halua liian tulista, vähennä chilin, inkiväärin tai curry-tahnan määrää.

Soijawokin ohje (kahdelle):


1 paprika
3 pientä porkkanaa
7 pientä herkkusientä
100 g parsakaalia
1/2 chili
3 valkosipulin kynttä
2 cm pala inkivääriä
8 cm pala purjoa
2 dl soijapaloja
4 dl kiehuvaa vettä
1 kasvisliemikuutio
öljyä
1,5 rkl vihreää thai curry-tahnaa
sitruunamehua
soijakastiketta
kalakastiketta

Laita kulhoon vesi ja kasvisliemikuutio, sekoita ja lisää soijapalat. Liota niitä sillä aikaa kun valmistelet kasvikset. Kuori porkkanat ja pilko ne vinoiksi ohueiksi viipaleiksi. Kuori valkosipulit ja inkivääri, sekä hienonna ne ja chili, josta on siemenet poistettu. Pese purjon pätkä ja leikkaa se ohuiksi puolirenkaiksi. Pilko myös paprika, sienet ja parsakaali.

Kuumenna wokkipannulla tilkka öljyä. Lisää curry-tahna ja kaikki kasvikset. Wokkaa kuumalla lämmöllä viitisen minuuttia. Lisää liotetut soijapalat ja laita joukkoon hieman sitruunamehua, soijaa ja kalakastiketta. Wokkaa vielä muutama minuutti. Tarkista maku ja kasvisten kypsyys. Kasvikset saavat jäädä hieman napakoiksi.P.S.

Lopuksi vielä varoituksen sana chilin käsittelystä. Muista pestä todella huolellisesti kädet sen jälkeen kun olet pilkkonut chiliä. Ja vaikka kädet olisivatkin pesty, älä vaan koske silmiin tai muuallekaan kasvoihin. Jos kuitenkin käy tälläinen vahinko, kuten meillä, että chiliä menee silmään, hyvä vinkki on kaataa siihen maitoa. Löysin nopeasti googlettamalla tämän vinkin ja kuulemma toimi hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)