maanantai 19. toukokuuta 2014

Nokkoskeitto


Wikipedian mukaan nokkonen on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein, koska se kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siihen ei kyllästy, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin tuoreravinnon sato on niukin ja sen ravintoarvo on suuri. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaansamanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Nokkonen puhdistaa verta, lisää virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa), vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktioissa ja poistaa raskasmetalleja.

Nokkonen on siis hurja terveyspommi, jota testattiin tänä keväänä ensimmäistä kertaa meidän keittiössä. Viime kesänä suunnittelin jo tekeväni nokkosruokia, mutta nokkoset olivat jo niin pitkälle kasvaneita, että ajattelin odottaa seuraavaan kevääseen. Nyt on siis paras aika kerätä nuoria tuoreita nokkosia. Ihan kaupungista näitä ei kuitenkaan kannata kerätä.

Etsin netistä nokkoskeiton reseptejä ja löysin tämän yksinkertaisen ohjeen, johon tuli viiniä ja kermaa. Halusin keittoon hyvää makua ja en halunnut ruoasta liiankaan terveelistä, koska en ollut varma olisiko nokkonen edes hyvää. Taisin laittaa nokkosia hieman enemmän kuin ohjeessa oli ja viiniäkin taisi lorahtaa hieman enemmän, koska viini maistui melko voimakkaasti. 

Nokkosen mausta en osannut sanoa oliko hyvää vai pahaa. Aika ruohomaista ja mitäänsanomatonta. Mutta vaatihan uusi ruoka useamman maistelukerran. Nokkosta tuli kerättyä niin paljon, että sitä päätyi useampi annos pakastimeenkin, joten eiköhän kokeilla uudestaankin nokkosruokia.

Tässä vielä keiton ohje (lähde: ruokala.net):

n. 1,5 l nokkosen lehtiä
sipuli
3 rkl vehnäjauhoa
6 dl kuumaa kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
ripaus suolaa
mustapippuria
2 dl kermaa

Huuhdo nokkosen lehdet huolellisesti ja keitä niitä kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Valuta ja hienonna lehdet. Hienonna sipuli ja kuullota sitä voissa kattilassa. Lisää jauhot hyvin sekoittaen ja anna niiden kuumentua, mutta ei ruskistua. Kaada joukkoon kuuma kasvisliemi huolellisesti sekoittaen muutamassa erässä. Lisää viini. Lisää myös nokkoset, suola, pippuri ja kerma. Anna hautua vielä 5–10 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)