sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Makaronilaatikko soijarouheella ja nokkosella


Soijarouheesta on tullut meidän suosikki lihan korvikkeena, koska se on niin helppokäyttöistä ja maukasta. Se on myös todella terveellistä ja edullista. Varsinkin makaronilaatikossa soijarouhe on erityisen hyvää. Väittäisin melkein, että moni ei huomaisi eroa jauhelihan ja soijan välillä, kunhan on kunnon mausteet. Käytin soijarouheeseen makua antamaan jääkaapista löytyneet anjovisfileet, jotka ihanasti sulavat soijan joukkoon ja antavat hyvän maun. Anjovisfileet voi hyvin jättää pois, paitsi jos niitä sattuu avattu rasia jääkaapista löytymään.

Tällä kertaa halusimme kuitenkin kokeilla erilaista makaronilaatikkoa. Tästä tuli vihreä ja vieläkin terveellisempi vaihtoehto tavalliselle laatikolle. Käytimme nimittäin yhden pussillisen pakastettua nokkosta. Tuoretta tai kuivattuakin nokkosta voi käyttää, mutta määrä taitaa silloin olla eri. Myös esimerkiksi pinaatti, rucola tai voikukanlehdet voisivat sopia tähän.

Viimekertainen nokkoskokeilu keiton muodossa ei ollut loppujen lopuksi erityisen hyvää. En nyt sanoisi, että pahaa oli, mutta jotenkin hassun ruohomaista ja nokkoset taisivat olla liian isoina paloina. Pitäähän nokkoselle antaa uusi mahdollisuus, kun sitä nyt tuli niin paljon kerättyä. Ja sanotaanhan, että uusi ruoka vaati ainakin seitsemän maistamiskertaa. Tässä ruoassa nokkonen ei maistu niin voimakkaasti ja on jopa todella herkullista. Ruokaa on kiva syödä, kun miettii mitä kaikkia vitamiineja ja terveysvaikutuksia sillä on.





Ohje:


400 g makaronia
2 dl soijarouhetta
n. 4,5 dl kasvislientä
1 iso tai 2 pientä sipulia
5 valkosipulin kynttä (tai maun mukaan)
2 tl tomaattipyrettä
(n. 5 kpl anjovisfileitä)
3 kananmunaa
6 dl maitoa
n. 150 g ryöpättyä hienonnettua pakastenokkosta
suolaa
musta- ja/tai valkopippuria
cayannepippuria
öljyä
voita

Keitä makaronit kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Ei kannata kuitenkaan keittää aivan ylikypsäksi, koska se kypsyy vielä uunissa. Valuta vesi pois kypsistä makaroneista.

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna pannulla hieman öljyä ja kuullota sipuleita siinä. Lisää soijarouhe ja paista sitä hetki sipuleiden kanssa. Lisää sitten kasvislientä hieman kerrallaan, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää myös tomaattipyree ja jos haluat niin hienonnetut anjovisfileet. Kypsennä vielä hetki ja tarkista maku.

Sekoita keskenään munat, maito ja hienonnettu nokkonen. Lisää suolaa, pippuria ja cayannepippuria, joita saa olla melko paljon, koska nokkonen kaipaa paljon mausteita.

Voitele uunivuoka ja lisää siihen kerroksittain makaronia ja soijarouhetta. Kaada joukkoon munamaito ja sekoita hieman. Päälle voi lisätä vielä muutaman nokareen voita.

Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti ja anna vetäytyä vielä hetki.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)