perjantai 16. toukokuuta 2014

Itsekasvatetut yrtit


Nam nam, yrtit ovat niin herkullisia ja niillä saa ruokiin helposti erilaisia makuja. Kaupasta ostetut yrtit ovat kalliita ja nuukahtavat yleensä parissa päivässä. Kasvattamalla kotona itse yrtit, niitä voi käyttää koko ajan ja yrtit vain innostuvat kasvamaan lisää kun niitä vähän käyttää. Ja jos ostaa niitä kaupan yrttejä, niin nekin kannattaa istuttaa isompaan ruukkuun, jolloin kasvi kestää pidempään ja tekee uudelleen satoa.

Parveke tai oma pihamaa ovat loistavia yrttien kasvattamiseen, mutta myös sisätiloissa onnistuu. Meillä yrtit kasvaa kotona parvekkeella ja mökillä kasvimaalla. Yrtit ovat kaiken lisäksi kauniita ja tuoksuvat hyvälle, joten niitä voi käyttää myös kukkien tilalla. Mikäs sen parempaa kuin kaunis tuoksuva kasvi, jota voi myös syödä. Varsinkin mökillä timjami on lähtenyt leviämään ihan hullun lailla, joten sitä on siiretty koristekasviksi muuallekin kuin yrttimaalle.

Yrttien istutus- ja hoito-ohjeita en ole paras henkilö antamaan, joten etsikää netistä tietoa. Kokeilemalla oppii mitkä kasvit pärjäävät itsellä parhaiten.

Meillä osa yrteistä on keväällä istutettu siemenistä ja osa on käyty mökillä kaivamassa taimi irti maasta ja siirtämällä se ruukkuun. Yhdessä kuvassa näkyvä basilika on kaupan valmis basilika, jonka istutuimme ruukkuun, kun lehdet oli syöty. Ja se näyttäisi koko ajan kasvattavan vain uusia lehtiä. Nämä ihanat ruukut ja teline on ostettu Ikeasta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)