keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Lihansyönnin terveysvaikutukset

Nyt lihattomana lokakuuna on hyvä nostaa esiin lihansyönnin terveysvaikutukset, niin hyvässä kuin pahassa. Faktahan on, että suurin osa ihmisistä syö aivan liika lihaa. Syöpäjärjestöt suosittelevat, että punaisen lihan käytön ei tulisi ylittää 300 g viikossa ja tästä lihavalmisteita (esim. pekoni ja makkara) erittäin vähän tai ei ollenkaan.

Toki lihalla on hyviäkin terveysvaikutuksia. Esimerkiksi se sisältää paljon proteiinia, rautaa, sinkkiä ja B12-vitamiinia. Joten jos syö pelkästään kasvisruokaa on pidettävä huoli, että näitä aineita saa tarpeeksi. Olen kuullut, että monilla on suuri epäilys juuri siitä, että saako kasvisruoasta riittävästi proteiinia. Tämä ei todellakaan pitäisi olla ongelma. Esimerkiksi soija, linssit ja pavut sisältävät paljon proteiinia. Soijarouheessa on jopa enemmän proteiinia kuin lihassa sekä myös vähemmän ja parempilaatuista rasvaa.

Erilaisissa tutkimuksissa on todettu runsaan lihan käytön olevan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpäkuolleisuuteen. Lihajalosteet ovat kuitenkin vielä pahempia. Erään tutkimuksen mukaan pari siivua pekonia (35 g) päivässä kasvatti ennenaikaisen kuoleman riskiä 20 %. Joidenkin tutkimusten mukaan kuitenkaan kohtuullisella käytöllä ei olisi haittavaikutuksia ja maltillinen lihakäyttö voisi olla jopa hyödyllistä terveydelle.

Mikä sitten on maltillista käyttöä? Sen jokainen päättää toki itse. Mutta monien asiantuntijoiden mukaan lihaa ei tulisi syödä päivittäin ja liha-annokset tulisi pitää pieninä. Aterialla siis pääosin kasviksia ja pieni määrä lihaa sitä täydentämässä. Nykyisin kun on tapana, että liha on pääosassa ja ehkä hieman kasviksia voi olla lisukkeena. Monella voi siis tuo 300 g lihaa tulla helposti syödyksi päivässä, jos aamulla ja illalla syö kinkkua leivällä sekä lounaaksi ja päivälliseksi lihapitoisen aterian.

Tähän aiheeseen liittyen katsoin Ylen Prisma-dokumentin: Voinko syödä lihaa?, joka on siis enää 5 päivää katsottavissa Yle areenassa. Dokumentissa toimittaja kokeili kuukauden ajan syödä joka päivä 130 grammaa lihaa, joka on yli saantisuositusten. Tämä määrä on esimerkiksi 2 siivua pekonia ja pieni jauhelihapihvi tai 1 makkara ja pari kinkku siivua tai 1 pihvi/porsaankyljys. Ei siis kuulosta kovin isolta määrältä. Toimittaja oli ennen syönyt keskimäärin 60-70 g päivässä ja kuukauden syötyään kaksinkertaisen määrän terveyshaitat nousivat esiin. Hän lihoi kolme kiloa ja rasva lisääntyi etenkin vatsan seudulla. Myös kolesteroli ja verenpaine nousivat merkittävästi.

Runsas lihasyönti ei siis varmasti ole kenellekään eduksi, mutta tuskin totaalikieltäytyminenkään ainakaan kaikille sopii. Joten minun mielipiteeni ainakin on, että kaikkea voi syödä kohtuudella. Lihaton lokakuu on nyt hyvä tilaisuus kokeilla miten pärjää kasvisruoalla ja ehkä huomata terveysvaikutuksia omassa kehossa. Jotkut osallistuvat lihattomaan lokakuuhun eläinten tai ilmaston takia, mutta minulle suurin syy on oma terveys. Pidän kasvisruoasta, mutta totaalisesti kasvissyöjäksi en alkaisi, onhan se liha kuitenkin hyvää. Kuten tähän astikin ja lihattoman kuukauden jälkeen, aion syödä lihaa mutta vain pari kertaa viikossa.

2 kommenttia:

 1. Kiitos tästä pläjäyksestä ja dokkrivinkistä! Tuo 300g viikossa on oikeasti tosi vähän, jos miettii keskivertotallaajan lihankulutusta. Kalaa tuskin laskettiin tuohon mukaan, itse en pitäisi kanankaan syöntiä niin pahana.. Minun kasvisten lisääminen ruokavalioon alkoi ensin laihduttamisesta, sittemmin ideologia on täydentynyt vahvasti hiilijalanjälkitietoisuudella. Kävin taannoin verikokeissa ja tajusin silloin, että kyllä tästä on terveys varmasti hyötynyt eniten, terveydenhoitaja ylisteli arvojani.
  Tuosta lihansuositusmäärästä vielä: mietin tuota jälkikasvuani. Toinen syö koulussa liharuoan ja tuo 300g paukkuu varmasti, vaikka kotona tarjotaan kasvisvoittoista sapuskaa. Miten sitten muulla, joilla iltaruoka kotonakin on lihapullaa, nakkikastiketta ja jauhelihakastiketta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuo 300 g taisi koskea vain punaista lihaa, ei siis kalaa ja kanaa. Mutta kyllä varmasti tulee helposti täyteen jos päivittäin syö lihaa. Ja pahimpia oli juuri nuo lihavalmisteet, lihapullat, nakit, kinkut yms.

   Poista

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)