sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Pakasterapujen elvytys ja muita rapujuhla vinkkejä



Ensimmäistä kertaa pääsimme itse järjestämään rapujuhlia, koska aiempina vuosina olemme päässeet nauttimaan ravuista vanhempiemme luona. Ei näitä tosin voi ehkä juhliksi nimittää, koska herkuttelimme siis ravuilla kahdestaan. Se, että "juhlimme" vain kahdestaan kotona, herätti paljon ihmetystä ainakin miehen ystävissä. Miedän mielestä tässä ei ollut mitään kummallista. Meille riittää hyvä seura, ruoka ja viini, emme tarvitse paljon ihmisiä ympärille juhlatunnelmaan. On oikeastaan aika kiva herkutella ravuilla rennosti kotona ilman suurempia paineita. Toki isot rapujuhlat olisivat varmasti todella hienot, hauskat ja ikimuistoiset. Mutta tällä kertaa näin.

En muistaakseni ole ikinä päässyt eläviä (tai siis elävänä itse keitettyjä) rapuja maistamaan, vaan aina on pitänyt "tyytyä" pakasterapuihin. Kun tietoa "paremmasta" ei ole, niin ovat pakasteravut suurta herkkua. Mutta liemi pitää tehdä toki itse, koska se paketin valmis liemi on tosi ällöttävä ja tunkkainen. Tekemällä liemen itse saa ravut elvytettyä uudelleen raikkaan makuisiksi. Parastahan olisi käyttää liemeen kruunutilliä, jolloin tillissä olevat kukinnot antaisivat kunnollisen tillin maun. Harmikseni en vain mistään (kaupasta, torilta, kauppahallista) löytänyt kruunutilliä, joten piti tyytyä tavalliseen. Voimistaakseen tillin makua voi toki käyttää myös tillin siemeniä, mutta niitäkään minulla ei nyt ollut. Käytin siis liemessä fenkolia ja kuminaa, jotka antavat vähän samantapaista makua. Hieman laitoin myös chiliä, jotta maussa olisi kiva pieni twisti, tulisia näistä ei siis tule. Liemen kuuluu olla todella suolainen, jotta ravut saavat rutkasti makua.  

Pakasteravut kannattaa sulattaa ennen kuin ne laittaa liemeen maustumaan. Paketissa on sulatusohjeet, itse taisin pitää yön yli pöydällä sulamassa. Liemen ohjeeni riittää kilolle rapuja (1 pkt), jos siis käytät enemmän rapuja moninkertaista vain määrät. Meilläkin oli kaksi kiloa rapuja, joten tupla annos lientä.




Liemi pakasteravuille:


1 kg sulatettuja pakasterapuja

2 l vettä
0,5 dl suolaa
2 tl sokeria
1 nippu (kruunu)tilliä
2 kuivattua chiliä (tai maun mukaan)
0,5 tl kokonaisia fenkolin siemeniä
0,5 tl kokonaisia kuminan siemeniä
(tai tillin siemeniä)

Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä viitisen  minuuttia ja tarkista maku. Poista tillin oksat ja chilit. Jäähdytä liemi hyvin ja lisää sitten sekaan sulaneet ravut. Voit lisätä vielä tuoretta tilliä joukkoon. Anna rapujen maustua liemessä jääkaapissa vuorokauden ajan.





Rapujuhla-kattaukseen jokaisella on varmaan oma tyylinsä ja omat tarvikkeet. Meillä pöydässä oli lautanen, leipälautanen, rapuveitsi, servetti, viinilasi, vesilasi, shottilasi, astiat rapujen perkuujätteille, sekä paljon taloupaperia ja kostetupyyhkeitä. Koristeena vielä tyyliin sopivia punaisia kynttilöitä. Usein rapujuhlakattaukseen voi kuulua myös käsienpesuastia sekä rapu-aiheisia koristeita, kuten servettejä ja ruokalappuja.





Ravut tarjotaan perinteisesti paahtoleivän päällä. Ja tämän lisäksi meillä oli tajolla pehmentynyttä voita, valkosipulimajoneesia, tillisilppua ja sitruunaa. Valkosipulimajoneesia varten sekoitin vain valmiin majoneesin joukkoon raastettua valkosipulia (maun mukaan, eli paljon), suolaa, pippuria, sokeria ja sitruunamehua.





Ruokajuomaksi oli kuivaa valkoviiniä, sitruunavettä sekä muutama perinteinen viinashotti. Pfaff special 2012 viini oli ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan ihan täydellinen rapujen kanssa. Ensi kerralla täytyy kokeilla jotain muuta.





Isältäni tutun tavan mukaan kuivasimme rapujen kuoret. Perkasimme siis erilliseen astiaan rapujen panssarit ja muut kuoret ilman sisälmyksiä tai muuta lihaa. Ne kuivatettiin uunissa noin sadassa asteessa viitisenkymmentä minuuttia. Kuivatuista kuorista saa keitettyä maukkaan rapuliemen, josta voi tehdä esimerkiksi katkarapukeittoa.


Näin sotkuinen oli pöytä rapujuhlien jälkeen.




Rapujuhlien jälkkäriksi voisi syödä varmaan mitä vain, mutta me halusimme jotain kevyttä ja raikasta. Olin valmistanut baileys-minttu jäätelöä, samaa jota käytimme aiemmin puffet-jäätelöihin. Tällä kertaa jäätelö oli yksinkertaisesti kulhossa ja lisukkeeksi oli suklaakeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)