perjantai 24. lokakuuta 2014

Punajuurifalafelit ja jugurttikastike


Täytyy myöntää, että en ole ikinä päässyt maistamaan falafeleja. Ne ovat Lähi-idästä kotoisin oleva härkäpavuista tai kikherneistä valmistettu friteerattu pyörykkä. Useimmiten niitä tarjotaan erilaisissa pikaruokaravintoloissa (erityisesti kebab-ravintolat) kasvisvaihtoehtona. En kovin usein syö pikaruokapaikoissa ja silloin kun syön valitsen kyllä sen lihaisan kebabin. Olen myös kuullut monen sanovan, että falafelit ovat yleensä aika kuivia. Nyt päätettiin siis itse valmistaa niitä ja kokeilla millaisia ne ovat. Vertailupohjaa ei muihin tuotteisiin ole, mutta täytyy myöntää, että näistä tuli todella herkullisia.

Tavallisista falafel-pyöryköistä nämä eroavat siinä, että näihin tuli punajuurta. Meillä jäi salaatista paahdettuja punajuuria, joten käytin ne tähän. Jos valmiiksi kypsiä punajuuria ei ole, voi ne kypsentää uunissa tai sitten keittää kypsäksi.

Falafelit tarjoillaan useimmiten pitaleivän ja erilaisten lisukkeiden kera. Myös riisin tai couscousin kanssa voidaan falafelit syödä. Tällä kertaa me valmistimme lisukkeeksi korianterilla ja chilillä maustetun jugurttikastikkeen sekä riisiä.


Punajuurifalafelit (n. 25 kpl):


n. 180 g kypsiä punajuuria
1 iso sipuli
2 tlk kikherneitä
1 kananmuna
1/2 dl korppujauhoja + pyöryköiden kierittelemiseen
1/2 sitruunan mehu
1 rkl oliiviöljyä
2 tl juustokuminaa
1 tl cayannepippuria
1,5 tl suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset ja aja seos hienoksi sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Tarkista maku. Tee massasta palloja ja kierittele ne korppujauhoissa. Kuumenna pannulla reilusti öljyä ja paista pyöryköitä siinä kunnes ne ovat kypsiä ja kauniin värisiä. Öljyä menee melko paljon, koska pyörykät imevät sitä todella paljon itseensä. Kaikkia pyöryköitä ei kannata paistaa kerralla, jotta pannulla riittää tila ja itsellä riittää kädet kaikkien vahtimiseen ja kääntelemiseen.


Korianteri-chili-jugurttikastike:


n. 5 dl turkkilaista maustamatonta jugurttia
1 mieto punainen chili
iso kourallinen korianteria
hieman sitruunan mehua
ripaus suolaa, pippuria ja sokeria

Poista chilistä siemenet ja hienonna se sekä korianteri. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa ennen tajoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)