maanantai 27. lokakuuta 2014

Sitruuna-anjovispasta


Tämä ohje on avokadopastastaan tutulta Safkaa-tiimiltä. Kyseessä on niin simppeli mutta todella herkullinen pasta, jonka maku on ihanan kirpeä ja suolainen.

Alkuperäisessä ohjeessa suositeltiin käyttämään kasviöljyyn säilöttyjä suolattuja anjovisfileitä, jotka Suomessa myydään harhaanjohtavsti nimellä sardelli. Ja kovasti varoiteltiin käyttämästä sillejä ja kilohaileja makeassa mausteliemessä, jotka siis taas myydään nimellä anjovis. Valitettavasti meidän lähikaupassa noita oikeita anjoviksia (sardelleja) ei myydä, täytyi siis tyytä vain Pirkan anjovisrasiaan, joka sisältää kilohailia. Kaikista varoitteluista huolimatta uhmasin siis ohjetta, eikä kaduta yhtään. Tuli aivan superherkkua näistäkin anjoviksista. Joten jos et sardelleja löydä, niin käytä vain rohkeasti "feikki"ajovista.

Tämä pasta on todellista pikaruokaa, varsinkin jos sattuu olemaan valmiiksi keitettyjä kananmunia. Pastaan on hyvä käyttää jääkaapista löytyvät kananmunat sekä yrttien jämät. Ruoka on hyvää heti lämpimänä, mutta todellista herkkua myös kylmänä seuraavana päivänä. Ja viimeksi kun tätä tein, niin napostelin pastan jämät suoraan jääkaapista palattuani yöllä kotiin. Sopivan suolaista ja helppoa syötävää illanvieton jälkeen. Tässä siis ohje hieman versioituna.


Ohje (n. 4 annosta):


400 g pastaa
1 sitruuna
1 valkosipulinkynsi
n. 10 anjovisfilettä, itse käytin koko rasian (100/65 g)
3 keitettyä kananmunaa
n. 2,5 dl parmesaania raastettuna
0,5-1 dl oliiviöljyä
kourallinen yrttejä, esimerkiksi persiljaa ja ruohosipulia
mustapippuria myllystä
suolaa

Voit valmistaa pastakastikkeen suoraan tarjoilukulhoon, iso posliininen käy hyvin. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta sitruunasta keltainen kuori, varo raastamasta valkoista osaa, se on kitkerää. Purista joukkoon sitruunan mehu. Raasta kulhoon yksi iso valkosipulinkynsi ja paloittele mukaan noin 10 filettä anjovista. Raasta joukkoon pari kolme desiä parmesaania. Painele keitetyt kananmunat haarukalla hienoksi ja laita mukaan kulhoon. Lorauta sekaan hieman yli puoli desiä oliiviöljyä. Hakkaa reilu kourallinen yrttejä hienoksi ja heitä sekaan. Maun tulisi olla tässä vaiheessa raikkaan sitruunainen ja melko suolainen. Mausta mustapippurilla ja mahdollisesti suolalla.

Keitä pasta runsaassa, hyvin suolatussa vedessä ohjeen mukaan, varo keittämästä liian kauan. Ota talteen desin verran keitinvettä. Valuta pasta lävikössä ja kaada kastikkeen joukkoon. Sekoita ja lisää tarvittaessa hiukan keitinvettä, jos pasta vaikuttaa sitä kaipaavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)