keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Lohi-artisokka-kiusaus



Maa-artisokka on todellista herkkua näin syksyllä. Ja meillä niitä oli tällä kertaa harvinaisen paljon, koska nostettiin kasvimaasta viime viikonloppuna kaikki artisokat. Maa-artisokka on helppo kasvi joka tuottaa paljon satoa, joten sitä voi hyvin suositella kasvatettavaksi.

Sitten piti vain pohtia mitä siitä artisokasta tekisi. Maa-artisokkakeitto on klassikko ja ohjeita on netti pullollaan. Tällä kertaa haluttiin kuitenkin syödä jotain muuta kuin keittoa. Mielessä kävi myöskin gratiini, pyree ja paahdetut lohkot. Mutta nuo kaikki ovat enemminkin ruoan lisukkeita ja haluttiin kokonainen pääruoka tehdä maa-artisokista. Sitten keksin, että niitä voisi laittaa lohikiusaukseen.

Maa-artisokan maku on pehmeä, makea, pähkinäinen ja jotkut luonnehtivat sitä aavistuksen savuisaksi. Se sopi siis loistavasti kermaiseen kiusaukseen lohen kanssa. Ohjeesta tulee yksi iso uunivuoka aivan täyteen. Joten jos haluat ruokaa pienemmän määrän, voit hyvin puolittaa ohjeen. Maa-artisokkien sekä perunoiden paino on mitattu kuorimisen jälkeen, koska artisokat ovat niin oudon mallisia että niistä menee paljon hukkaan kuorittaessa. Jos laiskuus iskee, niin voi käyttää perunoiden ja sipulien tilalla valmista pakaste peruna-sipuli-sekoitusta.

Ohje:


n. 650 g kuorittuja maa-artisokkia
n. 800 g kuorittuja perunoita
n. 500 g nahatonta lohta
2 sipulia
6 dl ruokakermaa
reilusti suolaa
mustapippuria
timjamia

Kuori maa-artisokat ja laita ne sitten kylmään veteen jossa on hieman sitruunaa, näin artisokat eivät tummu. Kuori myös perunat. Suikaloi artisokat, perunat ja sipulit ohueksi. Kuutioi tai suikaloi lohi. Laita kaikki ainekset öljyttyyn isoon uunivuokaan ja sekoita ne sekaisin. Mausta ruokakerma pippurilla, timjamilla ja reilusti suolalla. Makua saa olla paljon, koska peruna ja lohi sitä kaipaavat. Kaada vuokaan maustettu kerma. Kypsennä kiusausta 200 asteisessa uunissa noin 50-60 minuttiia, kunnes juurekset ovat kypsiä. Anna ruoan vetäytyä hyvin ennen tarjoilua.




Maa-artisokka ei säily kovin kauaa, joten jotain muutakin siitä piti tehdä. Viikonloppuna grillattiin artisokkia ruoan lisukkeeksi. Artisokat pestiin huolellisesti ja niitä ei kuorittu. Sitten ne puolitettiin ja maustetiin öljyllä, suolalla ja pippurilla. Maa-artisokat grillattiin kypsäksi, jolloin niistä tuli ihanan paahtuneen makuisia. Todella hyviä siis ja tällä tavalla artisokkia voi valmistaa myös uunissa.

Loput maa-artisokat keitettiin kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Kypsät artisokat soseutettiin soseeksi, joka pakastettiin. Valmiista soseesta on hyvä sitten myöhemmin tehdä esimerkiksi keittoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)