perjantai 2. toukokuuta 2014

Ankankoivet, uunijuurekset ja appelsiini-punaviinikastike



Ankankoivet olivat jokunen aika sitten Lidlissä tarjouksessa, jolloin niitä tuli ostettua. Samalla reissulla mukaan tarttui myös kokonainen ankka, jonka valmistamme joskus myöhemmin. Ankanliha on vaan niin herkullista ja ankanrasvakin, vaikka epäterveellistä onkin, on myös todella hyvää. Ankanrinta on ihanan mehukasta roseisena, mutta koivet pitää kypsentää oikein kypsäksi ja mureaksi.

Ankan kanssa täydellisen makuparin luo makea appelsiini. Siksi valmistimme lisukkeeksi todella helpon appelsiini-punaviinikastikkeen. Tähän saatiin hyvin käytettyä jääkaapissa ollut punaviinitilkka. Hyvään kastikkeeseen tarvitaan yleensä Demi glace -kastikepohja tai itsekeitetty liemi. Mutta nyt teimme kastikken yksinkertaisella tyylillä ja tuli todella maukasta. Maun kruunasi vielä ankan haudutusliemi, jossa oli tuota herkullista ankanrasvaa, ankasta valunutta mehukasta lientä sekä kasvislientä. Kastike on ihanan täyteläinen ja makea ankan kanssa.

Lisukkeeksi vielä helpot uunijuurekset, joihin voi käyttää mitä vain juureksia mitä kotoa tai kaupasta löytyy. Meillä oli rosamunda-perunoita, porkkanoita, sipulia ja kokonaisia valkosipulin kynsiä. Rakastan noita uunissa pehmenneitä valkosipulin kynsiä, joissa on niin makea ja pehmeä maku. Juureksiin makua antoivat hunaja ja timjami, sekä tietysti suola ja pippuri. Tietenkin mitä vaan yrttejä tai mausteita voi käyttää.

Ohje (kahdelle):


2 ankankoipea (pakaste)
suolaa
pippuria
2,5 dl kasvislientä

2 dl punaviiniä
1 appelsiini
1/2 lihaliemikuutio
1/2 dl vettä
2 rkl ruokokidesokeria
ankan haudutuslientä
n. 2 rkl maizena suurustetta

perunoita
porkkanoita
sipulia
valkosipulin kynsiä
(myös esimerkiksi selleriä, palsternakkaa tai punajuuria)
öljyä
mausteita



Sulata jäisiä ankankoipia noin vuorokausi jääkaapissa. Ota sulaneet koivet huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Leikkaa pintaan hieman viiltoja jotta nahka ei kipristy ja rasva sulaa tasaisesti. Laita koivet nahkapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle ja siirrä se hellalle. Lämmitä hiljalleen kuumaksi, jotta rasva sulaa pois. Paista kunnes rasva on sulanut ja nahka saanut väriä. Käännä koivet ja paista myös toiselta puolelta.




Siirrä koivet uunivuokaan tai voit myös jättää ne paistinpannulle, jos se on uunin kestävä. Mausta molemmat puolet suolalla ja mustapippurilla. Kaada uunivuokaan myös kaikki rasva pannulta sekä lisää kasvisliemi. Peitä foliolla ja paista 170 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Ja jos on aikaa niin ei haittaa vaikka koivet olisivat kauemminkin uunissa, lihasta tulee vielä mureampaa.



Kastiketta varten pese appelsiini huolellisesti ja leikkaa siitä kuorimaveitsellä muutama ohut siivu kuorta. Suikaloi ne hienoksi terävällä puukolla. Laita kattilaan punaviini, tilkka vettä, 1/2 lihaliemikuutio, hieman sokeria, appelsiinin kuori ja purista joukkoon vielä appelsiinin mehu. Keitä pienellä lämmöllä reilu puoli tuntia, jotta kastike keittyy kasaan.




Kun ankankoivet ovat valmiita, kaadaa uunivuoasta hieman lientä kastikkeen joukkoon. Keitä vielä hetki ja tarkista maku. Lopuksi suurusta kastike maizenalla. Sekoita maizena suuruste esimerkiksi lasissa pieneen määrään vettä ja kaada seos ohuena nauhana kastikkeen joukkoon samalla sekoittaen. Lisää vain sen verran kunnes kastike on sopivan paksuista. Kiehauta hetki ja kastike on valmis.

Ota koivet pois uunista ja anna vetäytyä vielä folion alla. Kuumenna uuni 225 asteeseen juureksia varten. Kuori tai pese kasvikset. Leikkaa sopiviksi paloiksi. Laita ne uunipellille tai uunivuokaan. Lisää joukkoon öljyä, suolaa, pippuria, juoksevaa hunajaa ja timjamia. Voit myös käyttää muitakin mausteita. Sekoittele kunnolla jotta mausteet tarttuvat kaikkiin kasviksiin. Kypsennä uunissa noin 25 minuuttia, kunnes juurekset kypsyvät.




1 kommentti:

  1. Kiitos vinkeistä. Pitkään pohdin miten tehdä ja hyvää tuli.

    VastaaPoista

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)