tiistai 2. joulukuuta 2014

Pikkujouluruokaa


Joulu lähestyy jo kovaa vauhtia, mutta vielä ei ole kunnolla päässyt joulutunnelmasta nauttimaan. Ulkona ei ole yhtään lunta eikä valoisia tunteja tunnu olevan päivässä yhtään. Koulukiireet painavat päälle ja stressi on kova. Jouluvalmisteluille ei tunnu olevan yhtään aikaan ja lahjojakin on vielä hankkimatta. Koti on hirveän sotkuinen eikä jouluvaloja tai -koristeita ole ehtinyt vielä laittaa.

Onneksi näin kiireisenä ja pimeänä aikana suurta iloa ja valoa tuo hyvien ystävien kanssa vietetyt pikkujoulut. Pienet juhlat ja hyvät ruoat piristävät kummasti kiireistä arkea. Kunnollisia kuviakaan en ehtinyt räpsimään viime viikonlopun pikkujouluista, mutta onneksi herkkuruoasta sain edes yhden otoksen.

Kinkkua tai muita jouluruokia ei välttämättä tee vielä mieli tai ainakaan niitä ei jaksa vielä kokata. Siispä pikkujouluruoaksi sopii jokin helppo ja herkullinen ruoka, jossa on kuitenkin jotain jouluista tunnelmaa. Minulle ainakin jouluruokien lemppareita on erilaiset kalat, joten valmistimmekin siis kylmäsavulohesta piirakan. Lisäksi oli ihana jouluun sopiva salaatti, jossa oli päärynöitä, pähkinöitä ja sinihomejuustoa.

Löysin ohjeen jossa sanottiin kyseisen piirakan olevan paras kylmäsavulohipiirakka, pitihän tähän väitteeseen siis luottaa ja kokeilla reseptiä. (Ohje täältä ja alkuperäinen versio tässä.) Meidän versiossamme käytettiin hieman enemmän lohta, vähemmän purjoa ja jätimme tillin kokonaan pois. Kypsensimme myös piirakkataikinaa hetken ennen täytteeen levittämistä.

Salattiin voi käyttää mitä vain haluamaansa salaattia tai salaattisekoitusta. Meillä oli yksinkertaisesti jääsalaattia. Kurkkua ja tomaattia voi laittaa tai jättää ne halutessaan pois. Salaattiin lisätään kuorittua ja kuutioitua päärynää. Pähkinöinä voi käyttää omia lemppareitaan, meillä oli cashew-pähkinöitä, myös esimerkiksi saksan- tai pekaanipähkinät olisivat hyviä. Sitten salaattiin lisätään sinihomejuustoa. Ainekset vain sekaisin ja nauttimaan piirakan tai muun jouluisen ruoan kanssa.

Jälkkäriksi sopii hyvin vaikka glögi kera juustojen, piparien ja hedelmien.

Kylmäsavulohipiirakka:


valmis piirakkapohja
400 g kylmäsavulohta
1 purjo
(tuoretta tilliä)
150 g juustoraastetta
puolikkaan sitruunan mehu
2 dl kermaa
3 kananmunaa
paistamiseen öljyä
mustapippuria
(suolaa)

Painele piirakkataikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Paista sitä 200 asteisessa uunissa hieman alle kymmenen minuuttia. Halkaise ja pese purjo. Pilko se ja pehmitä pannulla öljyssä. Sekoita joukkoon paloiteltu lohi ja halutessasi tilliä, enää ei tarvitse siis kypsentää. Kaada täyte taikinan päälle. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään, mausta mustapippurilla, sitruunalla ja halutessasi suolalla. Kaada seos vuokaan. Ripota pinnalle juustoraastetta. Paista uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna piirakan vetäytyä muutamia minuutteja ennen tarjoilua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)