torstai 1. lokakuuta 2015

Lihattoman lokakuun kurpitsakeitto



Päätettiin lopulta, että osallistumme lihattomaan lokakuuhun vähentämällä lihanasyöntiä entisestään lokakuun ajan. Muutenkaan emme läheskään joka päivä syö lihaa, joten ei tämän pitäisi suuri muutos olla. Mutta nyt kun jo kolmannen kerran vietämme lihatonta kuukautta, päätimme ottaa asian vähän rennommin. Turhaa stressiä en halua kasvisruokailun takia ottaa (sitä on jo muutenkin ihan tarpeeksi, kiitos gradun), joten jos välillä suuhun lipsahtaa lihaa, ei se ole niin vakavaa. Esimerkiksi jos kylässä tai muuaalla tarjotaan lihaa, niin en kyllä aio kieltäytyä. Lokakuun ensimmäisenä päivänä tuli siis jo heti lipsuttua, kun söin työpaikalla todella hyvää ylikypsää karitsaa. Tästä herkusta en halunnut kieltäytyä, varsinkin kun toisena vaihtoehtona oli vain mannapuuroa.

Mutta iltapäivällä kyllä kokkasimme sitten kotona kasvisruokaa. Teimme herkullisesta myskikurpitsasta sosekeittoa, joka viimeisteltiin kurpitsansiemenillä. Myskikurpitsa eli buttenut-kurpitsa on kermaisen makuinen ja siitä saa helposti täyteläisen keiton. Vielä kun kurpitsan paahtaa uunissa ensin, sen maku vain syvenee.

Ohje:


1 myskikurpitsa
suolaa
mustapippuria
öljyä
5 dl vettä
kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
sitruunamehua

päälle kurpitsansiemeniä ja/tai raejuustoa (ja/tai rapeaksi paahdettua pekonia)


Paloittele kurpitsa lohkoiksi ja poista siemenet. Asettele lohkot uunipellille, rouhi päälle suolaa sekä pippuria ja lorauta päälle öljyä. Paahda 250 asteisessa uunissa puolisen tuntia, kunnes kurpitsa saa kivasti väriä ja on melkein kypsä. Irroita kurpitsalohkoista kuoret. Kuumenna kattilassa vesi ja kasvisliemikuutio kiehuvaksi, lisää joukkoon kurpitsan palat. Keitä hetken aikaa kunnes kurpitsa kypsyy kokonaan. Soseuta kypsä keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja hieman sitruunamehua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita tai lisää nestettä, jos keitto sitä vaatii. Kuumenna vielä kiehuvaksi ja tarjoile haluamiesi lisukkeiden kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)