sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Latva-artisokkaa ja hollandaise-kastiketta



Hulluilla päivillä oli kokonaisia latva-artisokkia tarjouksessa ja tällaista herkkua ei ole tullut syötyä varmaan kymmeneen vuoteen. Pitihän näitä siis ostaa pari kappaletta ja nautittiin artisokat alkupalaksi herkullisen kastikkeen kera.

Latva-artisokat keitetään kokonaisina ja tarjoillaan esimerkiksi hollaindaise-kastikken tai sitruunavoin kera. Me teimme hollandaise-kastiketta, mutta tällä kertaa se valitettavasti hieman herottui, mutta herkullista se oli silti.

Keitetyt latva-artisokat:


kokonaisia latva-artisokkia
suolaa
sitruunaa

Katkaise artisokista varsi kääntämällä se katki pöydän reunaa vasten. Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Mausta se suolalla ja sitruunamehulla. Lisää kiehuvaan veteen kokonaiset artisokat. Voit laittaa lautasen päälle painoksi, jotta artisokat pysyvät veden alla. Keitä artisokkia noin puoli tuntia, kunnes ne ovat kypsiä. Valuta kypsistä artisokista vesi ulos ja tarjoile ne haluamasi kastikkeen kera.



Hollandaise-kastike:


2 kananmunan keltuaista
2tl valkoviinietikkaa
2tl vettä
100g voita sulatettuna
sitruunamehua
(suolaa)

Mittaa kattilaan valkoviinietikka ja vesi. Sekoita joukkoon kaksi keltuaista. Laita kattilla hellalle miedolle lämmölle ja kuumenna koko ajan sekoittaen voimakkaasti. Kun kastike alkaa saostua ja paksuuntua ota kattila hellalta ja lisää joukkoon sulatettu voi samalla sekoittaen. Lisää kastikkeeseen lopuksi sitruunamehua maun mukaan. Tarkista lopuksi maku ja tarjoile kastike.


Syö artisokat irroittamalla uloin lehti kerraallaan ja dippaa se kastikkeeseen. Riivi hampailla lehden tyvestä "liha" irti. Kun olet kaikki lehdet syönyt ja pääset kasvin sisälle asti, irrota loput ohuet valko-violetit lehdet sekä "karvat" artisokan sydämen päältä. Syö lopuksi vielä pyöreä iso sydän kastikkeen kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdutathan minua kommentillasi. Risut, ruusut, kokemukset ja muut mielipiteet ovat tervetulleita :)